Latimérie podivná: Ryba, která »chodí« po dně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Latimérie podivná: Ryba, která »chodí« po dně

Latimérie měla podle vědců vyhynout před 70 miliony let. Nález živé ryby vyvolal nadšení.
Latimérie měla podle vědců vyhynout před 70 miliony let. Nález živé ryby vyvolal nadšení. (: profimedia.cz)

Toto pondělí chytil rybář u indonéského ostrova Sulawesi rybu. Na tom by asi nebylo nic divného, kdyby ryby právě tohoto druhu nežily už před 410 až 65 miliony lety. Rybář se tak rázem stal slavným. Poznal totiž, že se jedná o unikátní úlovek a ještě živou rybu předal vědcům, kteří nad ní zajásali jako nad zázrakem.

● Unikátní ryba z druhohor
● Objevili ji náhodou
● Na talíři v luxusním hotelu!

Latimérii podivnou totiž ještě nedávno všichni znali jen jako miliony let starou zkamenělinu a do dnešního dne jich nebylo uloveno více než dvě stě!

Latimérie na talíři

Chytit latimérii při běžném lovu je prakticky nemožné, protože obvykle žije minimálně 200 metrů pod hladinou. V minulém století se opakovaně podařilo vzácnou rybu chytit rybářům na Madagaskaru, kteří si ale vzácnost úlovku vůbec neuvědomili. Rybu prostě s dalším úlovkem předali hotelům, kterým čerstvé ryby vozili. Latimérie se tak opakovaně objevila i na jídelníčku hotelu Plazza, kde ji jen velikou náhodou rozpoznal jeden z hostů. Okamžitě se do hotelu sjeli vědci z celého světa, aby živočicha zhlédli.

První objev živé fosilie

V roce 1938 ulovila rybářská loď poblíž Afriky neznámou rybu. Námořníky zaujala svou velikostí a snahou pochodovat po palubě jako masivní ještěr. Kapitán celou věc nenechal jen tak a po návratu předal rybu do muzea. Tam brzy zjistili, že se jedná o fantastický nález vylovená ryba by podle všeho měla být již přes 70 milionů let vyhynulá! S nadšením rybu opět zařadili mezi žijící druh lalokoploutvých, což je naprosto ojedinělým jevem a pojmenovali ji Latimeria podivná. Jenže řada vědců odmítala věřit, že se nejedná o podvrh. Až v roce 1952 byl uloven další jedinec (ten, co skončil na talíři) a senzace byla definitivně potvrzena.

Kráčející ryba

Latimérie je až 180 centimetrů velká a váží 90 kilogramů! Pohybuje se v hloubkách okolo 200 metrů a pomocí svých ploutví se odpichuje od dna, což působí dojmem, jakoby se procházela. Rodí se málo jedinců a vědci se obávají nadměrného úbytku. Pravěká ryba se stala terčem mnoha pytláků, kteří prodávají latimérie do muzeí za nemalé částky. V současnosti jsou tyto ryby na seznamu přísně chráněných druhů a bojuje se o jejich přežití. Navíc znečišťování vod mořským živočichům také moc neprospívá a je mu přisuzován velký úbytek vzácných latimérií.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.