MRAKODRAP BUDOUCNOSTI: Páni, ten dům se celý otáčí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

MRAKODRAP BUDOUCNOSTI: Páni, ten dům se celý otáčí!

„Bytečku, k poušti zády, k moři čelem!“ Přesně takové příkazy budou moci dávat noví nájemníci bytů v super moderním mrakodrapu, který má v Dubaji, hlavním městě Spojených arabských emirátů, vyrůst už za dva roky.


Možná bude stát už za dva roky!

● Dům si sám vyrábí energii
● Na střeše má divadlo
● A staví se jako stavebnice!

Tento přes 300 metrů vysoký dům má totiž zdobit jedna naprosto unikátní vlastnost: každé patro se může po své ose otáčet až o 360 stupňů, stačí mu prý dát hlasový povel. Zvláštností má mít ale tenhle fešák mnohem víc!

Stavebnice pro velké kluky

Kliknutím zvětšeteMrakodrap bude podle jeho konstruktérů postaven zcela novým způsobem, a to tak, že jednotlivé části budou vyrobeny předem v továrně a teprve poté převezeny na stavbu. Tam se smontují dohromady jako stavebnice. Každé z pater domu se skládá ze 48 modulů, ve kterých již je zamontováno elektrické vedení a klimatizace. „Je to vůbec poprvé, co se taková stavba uskutečňuje. Tato metoda nám umožňuje postavit náročné budovy, protože se vše kompletně vyrobí v továrně a na místě se jednotlivé části jen poskládají,“ říká nadšeně jeden z architektů unikátu. Dělníci ale z tak jednoduché stavby radost nemají. Zatímco u běžného mrakodrapu by jich na stavbě našly práci hned dva tisíce, na stavbu točícího se domu stačí partička 90 chlapů!

Energii si dům vyrábí sám

Kliknutím zvětšeteDubajský mrakodrap je navržen tak, aby si energii získával sám, využívá slunce, které ve Spojených arabských emirátech svítí více než vydatně, a také vítr. Energii větru dům přeměňuje v elektřinu díky 48 větrným turbínám, které jsou rozmístěné mezi jednotlivými patry. Střecha domu je navíc pokryta výkonnými solárními panely, jež získávají elektrickou energii ze slunečního záření. Také v tomto směru je podle architektů dům naprosto revoluční, protože doposud nebyla žádná budova navržena tak, aby sama vyrobila více energie než spotřebuje. Otáčející se mrakodrap má vyrobit energie tolik, že bude elektřinou zásobovat dalších pět budov stojících poblíž.

Patro, hned se otoč doprava!

Kliknutím zvětšeteUnikátem nového mrakodrapu v Dubaji má být otáčení pater. Návštěvníkovi stačí zadat hlasový pokyn, třeba říct »vpravo« a celé patro se otočí požadovaným směrem. Každý, kdo miluje slunce, se tak může celý den točit za sluncem, nemluvě o tom, že si můžete každý den vychutnat východ i západ slunce z jediného místa, třeba z postele. Tato technologie je světovým unikátem, a i když stavba mrakodrapu ještě ani nezačala, byty jsou dávno prodány a hotelové pokoje jsou už teď z velké části zamluveny. Místní princ má už údajně také zamluvený pokoj - prezidentský apartmán na střeše.

Auta parkují přímo na patře, helikoptéry na střeše

Kliknutím zvětšeteNový mrakodrap bude sloužit jako 6ti hvězdičkový hotel, vzniknou v něm luxusní kancelářské prostory, apartmány pro turisty a hlavně přepychové byty a vily pro pořádně majetné Araby. Každá z vil, jak tvůrci nazývají rozlehlé prostory k bydlení, bude mít zařízené parkování přímo na stejném podlaží, auta budou vyvážet výtahy. Na střeše pak bude přistávací plocha pro vrtulníky se zatažitelnou střechou, observatoř a divadlo.

Dubaj – město luxusu

Kliknutím zvětšeteJeden ze sedmi emirátů leží na Arabském polostrově a je hlavní částí Spojených arabských emirátů. Dubaj je známá luxusem, zlatem a exotickými plážemi, které jsou vyhledávány movitější společností. Správci tohoto vyhlášeného místa se starají o exkluzivní vzhled a stavějí pouze honosné budovy. V centru nenarazíte na odpadky povalující se na ulicích, na člověka odhazujícího nedopalek na zem nebo na volně pobíhajícího opilce. Panuje zde velmi přísný řád. V obchodech není nic levného, a pokud zrovna nenosíte zlatý řetěz kolem krku a váš oblek není značkový, společnost vás nadšeně nepřijme. Rekreují se zde bohatí a důležití lidé, co se předhánějí drahým majetkem.

Gigant v číslech:

Náklady: cca 7,35 miliard Kč
Počet podlaží: 68
Počet apartmánů: 200
Výška: 313 m
Váha: 80 000 tun
Začátek stavby: červen 2007
Termín dokončení: rok 2009


Autor: (ace)
Foto: David Fischer, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.