Máte přežraného psa? Půjdete před soud! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Máte přežraného psa? Půjdete před soud!

Přežraný pes, potrestaný páníček… Tato rovnice se může stát skutečností
Přežraný pes, potrestaný páníček… Tato rovnice se může stát skutečností (Profimedia.cz)

PRAHA – Je váš pes obézní, sotva se hýbe a díky přežírání trpí zdravotními obtížemi? Pak si dejte velký pozor a čtyřnohému mazlíčkovi nasaďte přísnou dietu! Už zakrátko by vám totiž mohl hrozit soud.

Londýnský tribunál před časem odsoudil dva bratry z Anglie za to, že nechali příliš ztloustnout svého psa. Obřího mazlíčka jim na čas odebral a čeká je ještě další spousta nepříjemností. Labrador Rusty totiž vážil přes 70 kilogramů, což je více než dvojnásobek toho, co by měl vážit pes této rasy v dospělosti. A právě tento rozsudek inspiroval některé politiky a ochránce zvířat i v Česku. Obézních psů je totiž podle odhadu veterinářů u nás více než čtvrtina! Takovým zvířatům ale hrozí vážné zdravotní komplikace. Psí tlouštíci mají podobné problémy jako lidé – trápí je páteř, selhává srdce či trpí pomočováním. „Obézních zvířat opravdu přibývá, souvisí to i se životním stylem. Lidé se stravují nezdravě a myslí si, že stejně mohou krmit i svého psa. Také mají málo času a namísto procházek sedí se psy v bytech,“ vysvětluje veterinářka Dana Staníková.

Ministerstvo zemědělství proto zvažuje, že připraví novelu zákona o ochraně zvířat. „Myšlenka trestat majitele psů, kteří je přežírají a způsobují jim tak zdravotní, pohybové či jiné obtíže tak, že trpí, má logiku. Nebráním se pokusu začlenit tuto myšlenku přímo do zákona o ochraně zvířat,“ říká poslankyně Marcela Mertinová (ČSSD). A není sama! V kuloárech se o prosazení zákona živě diskutuje.

Pokud chcete, aby váš čtyřnohý miláček zhubl, měli byste mu především upravit stravu. Mastná jídla a zbytky ze stolu radí veterináři zcela nahradit lehčími granulemi. Tlustému psovi pak raději pečlivě naplánujte i vycházky. Při přepínání mu totiž hrozí infarkt.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.