Strach o těhotnou gorilu Kambu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Strach o těhotnou gorilu Kambu!

Kamba by měla rodit každým dnem. Zatím je ale v klidu a stále jí chutná.
Kamba by měla rodit každým dnem. Zatím je ale v klidu a stále jí chutná. (Aha! – Kateřina Kalibánová, Martin Pekárek)

PRAHA – Gorila Kamba v pražské zoo si s porodem dává trochu na čas. Je nejsledovanější budoucí zvířecí matkou v republice a veřejnost už začíná nervóznět. Panují obavy o zdraví mláděte i samotné milé přívětivé Kamby. Ošetřovatel Marek Ždánský i zooložka Romana Anděrová ale zůstávají v klidu.

  • Nesmí dostat rýmu
  • Neumí totiž smrkat
  • Moji se ujal táta Richard

Úspěšné mohlo být až pozdější páření, a proto se termín porodu oddaluje. „Všechno máme pod kontrolou. Kamba pije, komunikuje a má chuť k jídlu. Pokud bude její zdravotní stav jako dosud, znamená to, že je zdravá a vše je v pořádku. Nemůžeme u zdravého zvířete vyvolávat porod nebo zasahovat císařským řezem. Tím bychom jí mohli jen ublížit,“ objasnil Aha! Ždánský.

Jediné, co by mohlo Kambě v současné době uškodit, je rýma či chřipka. Proto také dostává zvýšené dávky vitamínů. „Mohla by to být velká komplikace. Problém je v tom, že by se jí ucpaly dutiny a gorily neumějí smrkat. S ohledem na její vysoký stav březosti by nebylo vhodné dávat jí antibiotika,“ dodal ošetřovatel.

Také včera se zdálo, že v tlupě panuje rodinná idylka. Jediný, kdo zaznamenal změnu, je malá Moja. Její donedávna nejlepší kamarádka na hraní Kamba už na ni totiž nemá extra náladu. A právě v této chvíli se jako vzorný otec projevil gorilák Richard. „Je ukázkový tatínek. Je něžný a neskutečně trpělivý. Moja si s ním teď nejvíc vyhraje,“ líčí Anděrová.

Taťka vydrží hodně. Dcerka ho třeba budí tím, že mu skočí na břicho, šťouchá do něj klacíkem či ho rovnou klackem praští. Tahá ho za chlupy, leze po něm. A co Richard? „Je z rodu pyšných otců. Každým gestem a pohledem říká: Podívejte se, to je úžasné miminko, to je moje dcera, nejchytřejší gorila na širém světe,“ říká zooložka.

Při hrátkách s potomkem se Richard, který lidem nahání svými svaly strach, umí pobaveně smát. Toho zase s nadšením využívá Moja, chytí se ho za obrovské zuby a houpe se. Jindy udělá táta dcerce houpačku ze své obrovské ruky. Moja už se od něj také nechala vozit na zádech.

Richard své holčičce dovolí téměř vše, jen jedno ho dokáže pořádně rozčílit a na to si už Moja dává pozor. „Už jí nedovolí, aby si sedala vedle něj, když jí. A nebo aby se mu dokonce snažila vzít jídlo. To ji pak chytí a odhodí,“ dodává Ždánský.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.