Rychlovky za pár korun: Staročeský masový talíř podle Otto Pláška

No řekněte sami, nechutná snad každému poctivá česká bramboračka, škubánky nebo knedlíčky? Dnes vás ale naučíme další jídla, které nezruinují vaši peněženku a přitom vám zachutnají.
Staročeský masový talíř podle Otto Pláška
Potřebujete
500 g uzeného bůčku • 2 jitrnice • 2 jelita • 1 mrkev • 2 sáčky kysaného zelí • 2 střední brambory • 1 velké jablko • vepřové sádlo • 1 cibuli • sůl • mletý pepř
Postup
Uzené maso dáme uvařit do vody. V druhém hrnci necháme rozpustit dvě lžíce vepřového sádla a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Kysané zelí vyjmeme, překrájíme na menší kousky a přidáme k opečené cibuli i s lákem. Promícháme a přidáme najemno nastrouhané oloupané syrové brambory, jednu malou nastrouhanou mrkev a oloupané jablko.
Osolíme, opepříme, přidáme kmín a v případě potřeby dolijeme trochou vody. Takto připravené zelí necháme dusit cca 45 minut pod pokličkou do změknutí. Podle potřeby dochutíme solí a cukrem. Uzené maso po uvaření vyjmeme a nakrájíme na středně silné plátky. Jitrnici a jelito vložíme do mikrovlnné trouby pod gril a necháme rozpéct. Pak nakrájíme na kusy. Vždy servírujeme jeden kousek jelita, jitrnice a uzeného masa na zelí a přílohou je bramborový a houskový knedlík.