Vlastimil Harapes a jeho čokoládový mousse

„Strašně rád jím, ale vaření mi nic neříká, ani bych nemusel mít doma kuchyň,“ tvrdí o sobě bývalý tanečník Vlastimil Harapes (67).
Potřebujete:
4 vejce • 150 g moučkového cukru • 200 g hořké čokolády (80 % kakaa) • 150 g másla • sůl • 1 hrst mletých lískových oříšků • maliny na ozdobu
Postup
Žloutky šleháme s moučkovým cukrem do bílé pěny, pak směs za stálého míchání zahřejeme ve vodní lázni.
Po zahřátí ji opět zchladíme – mísu se žloutky položíme na nádobu se studenou vodou a opět šleháme do pěny.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a vmícháme do žloutkové směsi.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do čokoládové pěny.
Misku vysypeme mletými lískovými oříšky, vlijeme do ní čokoládovou pěnu, zakryjme fólií a necháme do druhého dne ztuhnout.