PROSTŘENO: Vepřová panenka ve slaninovém kabátku podle Jana Huby
Jan toho už přes své mládí hodně vyzkoušel, momentálně se stará o dětský tábor v Zálužném, kam pozve své hosty. Severomoravané tak poznají další kousek svého krásného kraje, užijí si letní podvečer a zavzpomínají na dětství.
Vepřová panenka ve slaninovém kabátku podle Jana Huby
Potřebujete:
800 g vepřové panenky • 5 silnějších plátků kvalitní anglické slaniny • grilovací koření dle chuti • olivový olej
Sedlácké brambory:
800 g uvařených brambor • 250 g slaniny • 50 g sádla • 1 středně velká cibule • sůl a pepř
Postup:
Vepřovou panenku si očistíme a nakrájíme na pět stejně velkých kousků. Lehce je pomocí dlaně promáčkneme a vytvarujeme, poté naložíme do marinády, kterou jsme si připravili smícháním olivového oleje a grilovacího koření, soli a pepře. Maso necháme hodinu marinovat, pak je zabalíme po obvodu do plátků anglické slaniny - můžeme si pomoci párátkem, aby vše hezky drželo.
Opékáme na rozpálené pánvi, na kterou si vlijeme část marinády s olejem a kořením. Restujeme po obou stranách do doby, než je maso připravené nejlépe na stupeň medium (asi pět minut z každé strany). Očištěné, pokrájené a uvařené brambory poskládáme do sádlem vymazané ohnivzdorné nádoby, doplníme pokrájenými kousky slaniny a cibule a vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem a upečeme při 200 stupních dozlatova.