Sladké dobroty: Oříšková roláda s pařížským krémem podle Ivany Černé

Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Oříšková roláda s pařížským krémem podle Ivany Černé
Potřebujete
5 vajec • 5 lžic cukru • 5 lžic polohrubé mouky • 1 lžičku jedlé sody • 2 lžíce mletých vlašských ořechů
Na krém:
2 kelímky smetany ke šlehání • 4 lžíce kakaa • 2 balení ztužovače šlehačky • 3 lžíce moučkového cukru • datle • brusinky
Postup:
Žloutky vyšleháme s cukrem a postupně přimícháváme mouku se sodou a nakonec zlehka vmícháme i mleté oříšky. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Vmícháme ke žloutkovo-oříškové směsi a vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, který jsme potřeli máslem.
Troubu vyhřejeme na 200 ºC, pak teplotu snížíme na 170 ºC a roládu pečeme dorůžova 10 minut. Hotovou roládu vyjmeme a stočíme ji po delší straně i s papírem a necháme vychladnout. Na krém si připravíme dvě šlehačky, nalijeme je do nádoby, přisypeme kakao a vše svaříme. Jakmile se směs začíná vařit, odstavíme ji a vložíme ji do nádoby se studenou vodou.
Za občasného míchání pak šlehačku vychladíme, nejlépe do druhého dne. Do šlehaček pak vmícháme ztužovače šlehačky a ušleháme. Roládu rozbalíme, opatrně ji oddělíme od papíru a potřeme bohatě krémem. Poklademe nasekanými datlemi a brusinkami a roládu opět zavineme. Potřeme zbylým krémem, dozdobíme podle fantazie oříšky a čokoládou.