Sladké dobroty: Roláda s jablečnou šlehačkou podle Evy Přecechtělové

Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Roláda s jablečnou šlehačkou podle Evy Přecechtělové
Potřebujete
5 vajec • 5lžic moučkového cukru • 5 lžic polohrubé mouky • nastrouhanou čokoládu
Na náplň:
2 smetany ke šlehání • 1 ztužovač šlehačky • 4 jablka • 1 vanilkový cukr
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a promícháme. V míse ušleháme bílky na tuhý sníh. Přidáme žloutkovou pěnu a zlehka ručně metličkou prošleháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 ºC asi 10 minut.
Upečený plát ihned vyklopíme na pocukrovanou utěrku, stáhneme papír a i s utěrkou svineme. Vychladlou roládu rozvineme, potřeme jablečnou šlehačkou (trochu šlehačky si odložíme na zdobení), znovu svineme, povrch potřeme jablečnou šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Jablečnou šlehačku připravíme tak, že jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na malé kousky, podlijeme trochou vody, posypeme cukrem a přikryté dusíme doměkka. Podle chuti můžeme ještě přisladit. Vodu vydusíme, vymícháme na kaši a necháme vychladnout. Do vyšlehané šlehačky se ztužovačem zlehka přimícháme jablečnou kaši.