PROSTŘENO: Pečená krkovice podle Davida Bolebrucha

David je vyučený kuchař, ale nevaří, protože ho to nebaví. „To, že jsem řekl, že nevařím, nebyla žádná kulišárna, ale pravda, já vařím maximálně tak jednou za pět let,“ přiznává úterní hostitel a jeho „přivítání-nepřivítání“ odpovídá hostitelově nervozitě. V kuchyni se chystá chlapské jídlo, ale snad holkám zachutná, doufá kuchař. Má hodně domácích surovin a dvě kila krkovičky.
Pečená krkovice podle Davida Bolebrucha
Potřebujete:
2 kg vepřové krkovice • 3–4 cibule • 3–4 stroužky česneku • kmín • sůl • pepř mletý • lžíce hladké mouky • 1 kg brambor • 1 cibule

Postup:
Plátky vepřové krkovice osolíme, opepříme, pokmínujeme a potřeme prolisovaným česnekem.
Pekáč vyložíme cibulí nakrájenou na kolečka a vložíme maso, které podlijeme vodou a pečeme při 180 stupních. Při pečení podléváme podle potřeby a při dopékání odklopíme, aby se na mase udělala kůrčička.
Vypečenou cibuli s výpekem dále pražíme až na tuk a následně vyrobíme šťávu. Přidáme asi lžíci hladké mouky, kterou za stálého míchání pražíme do hněda. Zalijeme studenou vodou a prošleháme metlou. Vaříme minimálně 20 minut a dle potřeby postupně doléváme vodu.
Brambory uvaříme a rozšťoucháme, přidáme orestovanou cibulku a podáváme se šťávou z masa.