Rakouská kuchyně: Císařský trhanec

Tentokrát v našem kulinářském cestování zamíříme k našim jižním sousedům do Rakouska. I tam se totiž pyšní skvělou kuchyní. Aby ne, bývali jsme slavné mocnářství Rakousko-Uhersko a naše kuchyně jsou vyhlášené i navzájem si podobné. Málo platné, na gastronomické speciality je tato země jako stvořená…
Císařský trhanec (Kaiserschmarren)
Potřebujete
• 500 ml mléka
• 1 pol. lžíce kysané smetany (bude obzvlášť nadýchaný)
• 4 vejce
• 80 g krystalového cukru
• 250 g hladké mouky
• Sůl
• rozinky nasáklé rumem
• 40 g másla
• moučkový cukr
• 4 polévkové lžíce rumu
Postup
• Troubu předehřejte na 180 stupňů.
• Smíchejte mléko, kysanou smetanu, žloutky, cukr, mouku a kůru z citrónu a pomeranče, lehce osolte, vymíchejte hladké těsto. Přidejte rozinky namočené do rumu.
• Z bílků ušlehejte sníh a do něj polovinu krystalového cukru, sníh opatrně vmíchejte do těsta.
• Na pánvi rozehřejte máslo, vlijte těsto, po jedné straně ho osmažte do zlatova, pak obraťte. Asi 2 minuty za několikerého obracení dosmažte.
• Osmažené těsto dejte do rozpálené trouby na střední rošt a pečte asi 8 - 10 minut, poté je vyndejte z trouby. Roztrhejte pomocí dvou vidliček na kousky.
• Zbylou část cukru nasypte na pánev a nechte zkaramelizovat. Zalijte rumem. Natrhané kousky těsta vmíchejte do karamelu s rumem.
• Trhanec posypte moučkovým cukrem a podávejte třeba s čerstvými malinami nebo marmeládou.