Sladké dobroty:Tvarohovo-jablečný koláč podle Jany Remkové

Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Tvarohovo-jablečný koláč podle Jany Remkové
Potřebujete
40 g másla • 125 ml mléka • 250 g hladké mouky • 21 g droždí • 40 g cukru • 1 vejce • ½ lžičky citronové kůry • špetku soli
Na náplň:
70 g cukru • 2 vejce • 250 g měkkého tvarohu • 1 vanilkový cukr • ½ vanilkového pudinku • 30 g změklého másla
Na koláč:
600 g jablek • 1 lžíci citronové šťávy • 35 g mandlových lupínků.
Postup:
Suroviny na těsto dáme do pekárny – nejprve tekuté, pak sypké. Pokud nemáme pekárnu, uděláme klasický kvásek, těsto vypracujeme ručně a na teplém místě necháme vykynout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
Připravíme tvarohovou náplň: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Tvaroh vyšleháme s měkkým máslem, žloutky, krupicovým cukrem a půl balíčkem vanilkového pudinku dohladka. Z bílků, špetky soli, půl balíčku vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do tvarohové směsi.
Vykynuté těsto rozložíme do vymazaného plechu, potřeme tvarohovou směsí, poklademe jablky a posypeme mandlemi.
Pečeme cca 45 – 50 minut v troubě vyhřáté na 170 ºC.
Rada: Tento koláč pečeme na malém plechu, pokud chceme udělat klasický plech, musíme dávku zdvojnásobit.