Rybí kuchařka: Losos na smetanových bramborách podle Otto Pláška

Co takhle zkusit ukuchtit rybu? Je lehké jídlo, vhodné na oběd i večeři. Rybí maso nemusíte vařit několik hodin a příprava je jednoduchá. Nechte se inspirovat recepty našich čtenářů a zkuste ryby z našich i vzdálenějších vod.
Losos na smetanových bramborách podle Otto Pláška
Potřebujete
6 filetů lososa s kůží • 1 svazek čerstvého kopru • 6 plátků másla • 6 velkých brambor • 2 kelímky smetany na šlehání • 6 snítek rozmarýnu • sůl
Postup
Oškrábané brambory nastrouháme na velmi tenké plátky. Dáme si je do větší mísy a přidáme k nim sůl a najemno nasekaný čerstvý rozmarýn. Společně promícháme a následně zalijeme smetanou. Rukou vše poctivě promícháme, aby plátky brambor nezůstaly slepené, a smetana se mezi ně nedostala.
Dno pekáče vyložíme pečicím papírem a na něj klademe po hrstech promíchané bramborové plátky. Vše poté zalijeme zbytkem smetany, vložíme přikryté do rozehřáté trouby a pečeme na střední stupeň doměkka.
Pak odstraníme poklici a necháme brambory lehce zezlátnout. Lososa vložíme po porcích na plech vyložený pečicím papírem. Každou porci dobře osolíme a na každou porci položíme plátek másla obalený v čerstvě nasekaném kopru. Vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší stupeň cca 10 – 15 minut. Před podáváním odstraníme kůži a podáváme se smetanovými bramborami.