Vitamíny na zimu: Alsaské zelí nebo také choucroute

Podzim je v plném proudu, zima na krku a přírodní vitamíny potřebujeme jako sůl. Ideální je v tomto období kysané zelí, čerstvý křen, jablka a další vhodná zelenina. V tomto duchu jsme pro vás dnes připravili i následující recepty. V kombinaci s masem jsou to zkrátka ty pravé sezónní pochoutky.
Potřebujete
1 lžíci sádla • 300 g uzeného bůčku • 1 nahrubo nakrájenou cibuli • 1,5 kg scezeného kysaného zelí • bouquet garni složený ze 3 bobkových listů, 2 hřebíčků, 2 lžiček jalovce a 1 lžičky celého pepře • 350 ml bílého vína (ryzlink nebo jiné suché víno) • 4 uzené kotlety • 8 malých klobásek (např. bavorských) • 2 běžné klobásy, mírně paprikové, několikrát našikmo rozkrojených • vařené brambory • dijonská hořčice (k podávání)
Příprava
1Bůček nakrájený na větší nudličky opečeme dozlatova na sádle. Na závěr přidáme cibuli a mícháme asi 3 minuty, až zesklovatí. Potom vmícháme zelí, bouquet garni a víno. Přivedeme k varu a dvě třetiny rozložíme na pekáčku. Proložíme kotletami a klobáskami a zbytkem zelí. Přiklopíme a asi 2 hodiny pečeme v troubě při teplotě 150 °C. Po odklopení vyndáme klobásy a při zvýšené teplotě 200 °C dopečeme dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a dijonskou hořčicí. Také je možné přidat uzené koleno nebo žebra nebo různé druhy párků. Toto jídlo se proměňuje podle druhu uzenin. Někdo má raději ostrou klobásu, jiný jemnější. A propos název pochází z německého sauerkraut, což je kyselé zelí.