Velký jablečný speciál: Pár praktických tipů a receptů!
Jsou vpravdě národním ovocem, plné vitaminů, sladká, krásně barevná a esteticky takřka dokonalá. Jsou k nakousnutí! Zpívá se o nich v národních šlágrech, dávají si je (dokonce nakousnutá) do štítu počítačové firmy a Eva s jedním takovým udělala fatální historický průšvih...
Pozor, jsou součástí korunovačních klenotů! Zkrátka je tu podzim, čas jablek! Víte vůbec, jak se k jablíčkům chovat? Jak je skladovat? Zpracovávat? Nedělní Aha! přichází s velkým jablečným speciálem. Jistě plno věcí víte, něco možná ale ne. A proč nemít jablečný manuál pěkně pohromadě...
Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty, džusy, dětské výživy, džemy, povidla, kompoty, čaje a nekonečná řada moučníků. Jablíčka se také suší a usušené křížaly jsou výbornou pochoutkou nejen pro děti.
Jablka se mohou i dusit, péct a zapékat. Jsou vynikající i v kombinaci s masem, například kuřecím či kachním. Z jablek se vyrábí skvělý jablečný ocet, který má zázračné účinky na naše zdraví a je součástí nejrůznějších diet.
Proč jsou zdravá?
1. Obsahují vitamin C a řadu antioxidantů, které snižují riziko vzniku rakoviny.
2. Pektiny, kterými nešetří, zpomalují množení škodlivých mikroorganismů ve střevech, regulují trávení a podporují vylučování škodlivého cholesterolu z těla.
3. Chrání nás tak před civilizačními chorobami, jako jsou vysoký krevní tlak, křečové žíly a infarkt.
4. V jablkách najdeme celou řadu jiných prospěšných látek, hořčík, železo, vápník, draslík.
5. Povzbudivě působí na nervovou soustavu, celkově posilují organismus.
6. Mají protizánětlivé, mikrobiální a krvetvorné účinky.
7. Žluté pigmenty, jež rovněž obsahují, mají ochranný účinek před onemocněním dýchacích cest a plic.
8. Stabilizují hladinu cukru v krvi, a proto je mohou do svého střídmého jídelníčku zařadit i lidé trpící cukrovkou.
9. Jejich vláknina je blahodárná pro náš metabolismus.
10. Takže už asi dobře víte, že kdo chce být zdravý, měl by sníst jedno jablko denně.