Pivní dobroty!
Pivo patří k Česku stejně neodmyslitelně jako k podzimu padající listí. Pěnivý mok přitom nemusí sloužit jako ideální prostředek k utišení žízně, ale také jako jedinečná ingredience pro bezpočet jídel.
Tentokrát jsme pro vás vybrali šest receptů Marcela Gabrlíka, šéfkuchaře Pivovarské restaurace v Hanušovicích. Vyzkoušejte je a pochutnejte si...
Kuře se zázvorem
Kuřata očistíme, rozpůlíme, osolíme a celá potřeme rozdrceným česnekem. Maso necháme odpočívat při pokojové teplotě patnáct minut. Po patnácti minutách kuřata prudce opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Opečené maso vyjmeme a olej slijeme. Do slitého oleje přidáme pepř, zázvor, cukr, sůl, pivo a cibuli nakrájenou na malé kostičky.
Směs dobře promícháme a nakonec do ní vložíme kuřata. Maso za občasného míchání dusíme pod pokličkou doměkka. Pokud se šťáva rychle vypařuje, přidáme malé množství piva. Udušené maso ze šťávy vyjmeme, odložíme na teplé místo a výpek zahustíme bramborovým škrobem. Podáváme s hranolky.
SUROVINY:
- 2 dl světlého piva
- 2 menší kuřata (celková hmotnost kuřat 1 až 1,2 kg)
- 1 polévková lžíce bramborového škrobu
- 5 stroužků česneku
- 1 kávová lžička krystalového cukru
- ½ kávové lžičky mletého zázvoru
- malá červená cibule
- špetka mletého černého pepře
- 5 polévkových lžic rostlinného oleje
- sůl
Vlámské placky
Mouku smícháme s cukrem, vejcem a rozpuštěným máslem. Ze směsi vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme rum s pivem. Těsto zabalíme do alobalu a necháme dvě hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme placky, které pečeme zhruba dvacet minut ve středně vyhřáté troubě.
SUROVINY:
- 2 polévkové lžíce světlého piva
- 250 g hladké mouky
- 150 g krystalového cukru
- 100 g másla
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 vejce
Recepty z knihy Holba pivní kuchařka.
Další pivní recepty naleznete ve fotogalerii...