Vykládaná paštika

Omyté švestky zalijte ginem a nechte rozležet. Umelte vepřové maso, uzený bůček, cibuli a česnek, masovou směs zalijte portským vínem a nechte v chladu půl hodiny rozležet.
POTŘEBUJETE:
■ 15 sušených švestek
■ panák ginu
■ 500 g vepřového masa (kýta, plecko)
■ 200 g uzeného bůčku
■ 200 g uzené kýty
■ 70 g plátkové slaniny
■ 1 cibuli
■ 1 stroužek česneku
■ 150 ml červeného portského vína
■ 1 vejce
■ 100 ml smetany
■ 5 drcených jalovčinek
■ 1 lžičku drceného pepře
■ špetku muškátového mletého květu
■ 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
■ 1/2 lžičky sušeného tymiánu
■ 1/2 červené papriky
■ 40 g oloupaných mandlí
■ sůl
Pak přidejte do masa vejce, smetanu a směs dobře promíchejte. Pak vmíchejte všechno koření, sůl, namočené švestky, drobně nakrájenou papriku a mandle. Nakonec vmíchejte na kostky nakrájenou uzenou kýtu. Hmotou naplňte slaninou vyloženou formu na chlebíček, povrch posypte jalovčinkami a několika mandlemi. Formu zakryjte alobalem a dobře utěsněte, dejte ji do pekáčku, částečně ho naplňte vodou, postavte do vyhřáté trouby a zvolna pečte asi hodinu a půl. Nechte dobře vychladnout a ztuhnout.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi