Vánoční cukroví: Jádrové čáry podle Jany Kučerové
Rok s rokem se sešel a opět se blíží čas vánočních svátků a s ním se nerozdělitelně pojí i čas pečení sladkých dobrůtek. Snad recept zaujme a možná doplní tradici vánočního kuchtění.
Jádrové čáry podle Jany Kučerové
Potřebujete:
280 g moučkového cukru • 130 g jemně mletých vlašských ořechů • 70 ml vaječných bílků • 40 g hladké mouky
Na krém:
300 ml mléka • 80 g cukru • 1 vanilkový pudink • 130 g másla • 20 g kakaa
Na potažení:
• 150 g hořké čokolády • 50 g másla
Postup:
Smícháme moučkový cukr s mletými ořechy a bílky. Uhněteme hmotu a necháme ji do druhého dne uležet. Po odležení vmícháme hladkou mouku a dobře propracujeme. Hmotu stříkáme cukrářským sáčkem a hladkou trubičkou
ve tvaru čárek na plechy vyložené pečicím papírem a upečeme při teplotě 150 °C dozlatova. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a pudinkový prášek. Za stálého míchání uvaříme pudink, který necháme za občasného zamíchání zchladnout.
Do vychladlého pudinku zašleháme nejlépe elektrickým šlehačem máslo. Na konec vmícháme do krému kakao a ještě dobře prošleháme. Na upečené a vychladlé čáry nastříkáme cukrářským sáčkem krém. Dáme ztuhnout do lednice. Na závěr je krémem dolů noříme do rozpuštěné čokolády promíchané s rozpuštěným máslem, necháme okapat a opět dáme vychladit do lednice. Pečeme ideálně dva dny před Vánocemi.