Táto, kup mi štěně aneb Jak nenaletět množitelům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Táto, kup mi štěně aneb Jak nenaletět množitelům

Fotografie
Fotografie (internal)

Zdá se to jednoduché, inzerátů na štěňata je všude plno a roztomilé kuličky na fotografiích přímo vybízejí k pomazlení. I tady však můžete naletět podvodníkovi a nákup štěněte je tedy třeba pořádně promyslet. Na co si dát pozor? Aha! to ví.

Stačí vám »voříšek«?
Ti, kdo chtějí »voříška«, to mají o něco snazší. Pokud chcete mít záruku, že je pes odčervený a očkovaný, můžete navštívit některý z útulků a získat adopcí psa například ještě slevu na poplatcích ze psů.

»Značkový pes«
Pokud jste se rozhodli pro štěně s průkazem původu, ať už proto, že chcete psa využít pro chov, nebo prostě proto, že chcete mít jistou záruku zdraví a exteriéru psa, čeká vás lov toho správného chovatele.

Jak najít chovatele?
Nejjistější je hledat na webu chovatelského klubu zvoleného plemene. Pokud přímo nezveřejňuje inzeráty, je možné kontaktovat poradce chovu, který ví, která chovatelská stanice nabízí štěňata a může vám i poradit. Na stránkách chovatelských klubů bývá také uveřejněn »standard plemene«, podrobný popis, jak má ideální jedinec plemene vypadat, a také fotografie úspěšných zvířat. To může být vodítkem při výběru štěněte.



Jak vybrat štěně?
Pokud už máte vybranou chovatelskou stanici, trvejte na návštěvě. Chovatel zpravidla nevlastní oba rodiče štěňat, ale měl by vám ukázat matku a celý vrh štěňat. Pokud je volných více štěňat, dejte na své sympatie, ale všímejte si, jak se štěňata projevují. Zdravé štěně je aktivní, navazuje kontakt, má jasné oči bez známek zánětu a čistou lesklou srst, nemá parazity. Seriozní chovatel se také rád podělí o své poznatky o plemeni, doloží výstavní úspěchy svých odchovů a podobně.

»Papíry« na psa
Samozřejmostí je smlouva, očkovací průkaz, průkaz původu, pokud už byl vystaven, chovatelé si také často vymiňují předkupní právo, pokud byste psa chtěli prodat, poskytnou pokyny pro péči o štěně a zůstávají s novým majitelem v kontaktu. Štěňata bývají v závislosti na plemeni k odběru od osmi týdnů.


Pozor na levného!
Seriozní chovatel neprodává štěňata za nápadně nízkou cenu. Nezapomínejte, že pes bude členem vaší rodiny mnoho let a kupní cena je zlomkem toho, co do jeho chovu investujete. Vysoká cena nemusí být zárukou kvality, ale vybírat si štěně podle nízké ceny se nevyplácí.

Autor:  neo

Přečtěte si
ferdinand6
7. 8. 2014 • 01:02

To se fakt nedá paušalizovat! Naše fenka NO je z výběrového chovu, otec import z Belgie a ve dvou letech po několika zánětech střev léčených amoxicilinem, samozdřejmě špatně, protože veterinář neměl zkušenosti jí zjistili kolitidu, chronické záněty střev a žaludku. Léčba a následná dieta vychází sakra draho, tak na lepší auto, ale pomáhá to a to je důležité. Její sourozenci jsou zcela zdrávi!!! Náš předchozí pes stejného plemene, žijící jako štěně v horších podmínkách, viděl doktora jen u očkování, zdravý jako ryba, zemřel na ovčáka v úctyhodnúm věku 12-ti let.

violahorska
6. 8. 2014 • 22:32

Souhlasím s obsahem článku. Jako zcela nezkušená jsem si před patnácti léty koupila štěně jorkšíra. Neřešila jsem rodokmen, nemoci atd. V té době jsem ho koupila za standartní cenu - asi 6 000 Kč. Po půl roce přestal jorkšírek chodit. Zaplatila jsem mu endoprotézu (ačkoli vím, že jsem ho mohla ještě "reklamovat"....). Během dalších let se začly objevovat další neduhy - hlavně problémy se slinivkou - přešli jsme na velmi drahou dietu ( tu jsme strikně dodržovali do konce jeho dní). Veterinář mi na samém konci řekl, že se jorkšírek dožil (konkrétní zvířátko) vysokého věku (12 let) jen díky mé péči. Ta péče mě stála +/- 150 000,- Kč. Měla-li bych si dnes vybrat, volila bych pejska z nej, nej chovu, byť by byl počáteční vklad několikanásobně vyšší. Jméno jorkšírka neuvádím záměrně, ztráta pořád bolí....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.