Zdeněk Altner, advokát a Jiří Paroubek, šéf ČSSD: Tihle dva se perou o 19 miliard Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdeněk Altner, advokát a Jiří Paroubek, šéf ČSSD: Tihle dva se perou o 19 miliard Kč!

Jiří Paroubek, šéf ČSSD
Jiří Paroubek, šéf ČSSD (Aha! – Jan Novák, ČTK)

PRAHA – Zruinuje advokát Zdeněk Altner ČSSD? Kvůli údajnému nezaplacenému honoráři po ní totiž požaduje 19 miliard Kč! „Teď chci, aby mi ČSSD zaplatila alespoň 176 milionů. Pak jsem s nimi ochoten jednat o mimosoudním vyrovnání,“ řekl deníku Aha! Zdeněk Altner. „Panu Altnerovi jsme nabídli zcela konkrétní částku, její výši neprozradím, ale myslím, že na ni pan advokát přistoupí,“ řekl deníku Aha! Jiří Paroubek.

Spekuluje se o částce vyšší než 100 milionů. Altner ale ještě včera odpoledne tvrdil, že žádnou konkrétní částku od Paroubka neslyšel.

Zdeněk Altner zastupoval sociální demokracii ve vleklém sporu o Lidový dům s ministerstvem financí. Ten začal v první polovině 90. let. Tehdejší šéf ČSSD Miloš Zeman tehdy s advokátem Altnerem podepsal smlouvu, že pokud spor prohraje, nedostane nic. Pokud ale vyhraje, vyplatí mu ČSSD 10 procent z vysouzené hodnoty majetku a z příjmu, který vytvoří vysouzený majetek. Advokát spor opravdu vyhrál a ČSSD v roce 2000 Lidový dům definitivně získala.

Úřední odhad vysouzeného majetku tehdy činil něco přes 500 miliónů, tržní kolem 1,5 miliardy. ČSSD tak měla Altnerovi vyplatit nejméně 50 miliónů Kč. ČSSD mu ale dala jen 16 milionů. Soud už dříve Altnerovi přiznal, že mu je ČSSD povinna zaplatit více než 18,5 miliónu Kč s desetiprocentním úrokem a sankcí 0,3 procenta za každý den prodlení. Podle Altnera činí základní dluh více než 176 miliónů Kč, který se ale den co den zvyšuje zhruba o 8,5 miliónu korun. Další peníze mu ČSSD dluží v podobě výnosů z majetku. Celkem to tak prý dělá 19 miliard! „Já za to nemohu, že ČSSD sedm let neplatila a penále se smluvními pokutami vyrostlo do téhle výše,“ zlobí se Altner. Už dříve také podal návrh na konkurs majetku ČSSD. Místopředseda ČSSD včera také řekl, že straa chce dluhy zaplatit, ale sankce a úroky prý neodpovídají zvyklostem. Dále Škromach uvedl, že nabídka Altnerovi byla ústní.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.