Lucie (20) rodila doma, dcerka umřela... Co se stalo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lucie (20) rodila doma, dcerka umřela... Co se stalo?

Porody doma mají příznivce – obvykle nastávající matky, a odpůrce – lékaře a často i otce dětí, které mají přijít na svět.Do bytu v přízemí tohoto domu přijeli záchranáři a kromě krvácející Lucie našli i mrtvou novorozenou holčičku.
Porody doma mají příznivce – obvykle nastávající matky, a odpůrce – lékaře a často i otce dětí, které mají přijít na svět.Do bytu v přízemí tohoto domu přijeli záchranáři a kromě krvácející Lucie našli i mrtvou novorozenou holčičku. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka a Facebook)

Porody doma mají příznivce – obvykle nastávající matky, a odpůrce – lékaře a často i otce dětí, které mají přijít na svět. Jak to bylo v případě Lucie J. (20)? Záchranáři k ní jeli kvůli krvácení. Na místě našli ženu po porodu a mrtvou novorozenou holčičku...

Lucie J. bydlí s přítelem v přízemním bytě domu na náměstí v Kašperských Horách na Sušicku. Sem jí také rodina zavolala záchranku. „Neřekli nám, že jde o těhotenství a domácí porod. My vyjížděli ke krvácení. Až na místě jsme zjistili, jak se věci mají, a našli mrtvé novorozeně,“ popsala mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.

Někteří lidé si myslí, že dívka těhotenství tajila. „Dítě evidentně nechtěla, znám ji,“ tvrdila Aha! jedna z Lucčiných známých. „Těhotenství tajila. Prý ani matka to nevěděla,“ říkala dívka, která Lucii znala. Proč by ale její máma volala záchranku ke krvácející dceři a nenahlásila porod?

Nebo snad bylo vše jinak – její máma o těhotenství věděla a s dcerou se rozhodly, že přivedou miminko na svět doma? Stala se Luciinou porodní bábou? Tomu by mohlo nasvědčovat vyjádření jedné ze sousedek: „Svůj stav neskrývala. Chodila po ulici a bříško si nemaskovala.“ Mladík, s nímž na náměstí stála, doplnil: „Lucie je zvláštní. Už od dětství jí vypadávají vlasy, jako děti jsme se jí smály, a tak nosila šátky. Teď nosí paruky a stále se tak trochu lidí straní.“

Kde je pravda, šetří policie, ta však v současné době odmítá tragédii komentovat. „Vůbec nic říkat nebudeme,“ uvedla policejní mluvčí Jana Tomková.

Plánovaný domácí porod je bezpečný

„O případu z Kašperských Hor vím jen z médií, ale vypadá to, že se nejednalo o plánovaný domácí porod s asistentkou. Zřejmě se to snažili utajit. Naše unie tvrdí, že pokud se jedná o plánovaný porod nízkorizikových rodiček, je to bezpečné. Asistentka vždy včas dokáže rozeznat komplikace a zavolat sanitku.“

Autor:  zb

Přečtěte si
1pravda1
26. 6. 2014 • 22:55

Pravdivá je poslední věta - Asistentka vždy včas dokáže rozeznat komplikace a zavolat sanitku.“ Takže pomoci nedokáže, a sanitka přijede bůhví kdy a jedná se o minuty - takže chápu, nezáleží na asistentce - ta si s problémy neporadí, pak čekají kravky na lékaře...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.