Šokující průzkum: V Česku dramaticky přibývá »mamánků«?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Šokující průzkum: V Česku dramaticky přibývá »mamánků«?!

Od maminky se mladým mužům nechce. (Ilustrační foto)
Od maminky se mladým mužům nechce. (Ilustrační foto) (scom )

Před dvaceti lety měli lidé mezi 25 a 29 lety běžně svoji vlastní rodinu. Dnešní generace, a to hlavně muži, se ale chová jako přerostlá mimina! Přes 31 procent žen a téměř 48 procent mužů žije ještě před třicítkou stále u rodičů! A pojem jako samostatnost, domácí práce či zodpovědnost? To je pro ně španělská vesnice. 

Fakta vyplývají z analýzy Českého statistického úřadu za rok 2013. Zatímco v severských zemích, Nizozemsku nebo Francii žije v takzvaném »mama hotelu« maximálně 20 % mladých, u nás je to téměř polovina. V roce 1995 to přitom bylo jen 32 procent.

Peníze mají, ale...
Nejvíc šokující je ale zjištění, že více než 50 % mladých lidí žijících v domácnosti svých rodičů má trvalé zaměstnání, tedy i stálý příjem. Vlastní bydlení by si tak nejspíš dovolit mohli. Že by to tedy byla otázka pohodlnosti?

Pokud rodiče nebudou své dospělé syny popostrkovat z hnízda, může se stát, že synáčkové budou dům či byt svých rodičů okupovat do stále pozdějšího věku, jako je tomu třeba v Chorvatsku, na Slovensku, v Bulharsku, Řecku či Itálii. Tam si u maminky hoví až 60 % přerostlých mimin ve věku 25 až 34 let!

Psycholožka: Muži? Jsou to kluci
Jak se dívá na třicetileté »mamánky« odbornice? „Výrazně se posouvá hranice zakládání rodiny, kluci dnes ve 25 letech nejsou ještě hotoví muži a netouží, na rozdíl od vrstevnic, po trvalém vztahu,“ říká psycholožka Jana Březinová. Dalším důvodem je podle ní i složitá ekonomická situace. „Bohužel u nás nefunguje státní podopora mladých rodin, jsou drahé náklady na bydlení. Mladí si raději dvakrát rozmyslí, než si na krk uvážou hypotéku,“ říká Březinová.

Bydlíš doma? Uklízej!
Situace přináší mnohá rizika. Podle psychologů jde nejčastěji o ztrátu zodpovědnosti a neschopnosti osamostatnit se, což může mít pro budoucí partnerský život mladých katastrofální následky. „Manželka takového synáčka, který byl do třiceti let zvyklý na péči maminky, s ním pravděpodobně zažije peklo. To samozřejmě může vést k častým hádkám a manželské krizi,“ miní psycholožka Březinová. Podle ní by matky dospělých synů měly jasně nastavit pravidla. Tedy: podílet se aktivně na domáccíh pracích, platit složenky, přispívat na domácnost. Jedině tak se z nich nestanou přerostlá mimina, ale samostatní dospělí jedinci.

Autor:  efr

Přečtěte si
repro
29. 9. 2014 • 20:45

VZÍT

repro
29. 9. 2014 • 20:45

Tý brďo, neměli by se vít?

jity
13. 4. 2014 • 17:32

No sice ji krasavici chybí nějaká ta čárka, ale bylo to tak, nebo to nechcete vědět? Nejenže byla pro novomanžele bezúročná půjčka, ale ještě za dítě jim odečetli peníze. Za první dítě dva tisíce a za druhé čtyři. Zase se nerozdávalo na sociálních dávkách miliardy jako nyní.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.