Tragédie v porodnici: Porodník si vzal kleště a miminko zemřelo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tragédie v porodnici: Porodník si vzal kleště a miminko zemřelo!

Hlavička dítěte se sevře do čelistí kleští tak, aby se protáhla porodními cestami.
Hlavička dítěte se sevře do čelistí kleští tak, aby se protáhla porodními cestami. (Aha!: Martin Pekárek)

BRNO – Komplikovaný porod v sedmém měsíci těhotenství, který lékaři Fakultní nemocnice Brno provedli pomocí kleští, miminko nepřežilo! Policie nyní prověřuje, zda smrt dítěte nezpůsobil porodník, který se těsně před porodem s tragickým koncem rozhodoval, zda jej raději místo klasickým způsobem neprovede pomocí císařského řezu…

Komplikovaný porod v sedmém měsíci těhotenství, který lékaři Fakultní nemocnice Brno provedli pomocí kleští, miminko nepřežilo! Policie nyní prověřuje, zda smrt dítěte nezpůsobil porodník, který se těsně před porodem s tragickým koncem rozhodoval, zda jej raději místo klasickým způsobem neprovede pomocí císařského řezu…

„Tento porod s nešťastným koncem se uskutečnil v porodnici na Obilním trhu v prosinci loňského roku,“ potvrdila mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová.
Policie začala smutný případ prošetřovat na základě trestního oznámení, jež podali příbuzní rodičky, kteří byli u porodu přítomní. „Nikoho trestně nestíháme a nikdo není trestně stíhán. V současné době zajišťujeme podklady k případu a čekáme na vyjádření soudních znalců,“ uvedl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Znalecké posudky by měly potvrdit, nebo vyloučit podezření, že za smrtí dítěte je chyba porodníka. Ten se měl údajně podle příbuzných rozhodovat, jestli komplikovaný porod provede pomocí císařského řezu nebo přirozenou cestou. Zvolil druhou variantu s rizikem nutnosti použití kleští, tedy klešťového porodu.

Lékař, kterému dítě během porodu zemřelo, stále v nemocnici pracuje. „Musíme počkat na vyjádření znalců. Ti teprve posoudí, jestli postup našich lékařů byl nestandardní,“ dodala Nesvadbová.

Porodnické kleště

  • Kleště se používají tehdy, jestliže plod začne během porodu trpět nedostatkem přívodu kyslíku a pokud hlavička již sestoupila hluboko do porodních cest. V té době se již nedoporučuje provádět císařský řez, protože je velké riziko vážného poranění matky a jejího ohrožení na životě.
  • Nasazení kleští na hlavičku a její vytažení z porodních cest je velice rychlé a zkušený lékař je zvládne během několika minut.
  • Hlavička dítěte se sevře do čelistí kleští tak, aby se protáhla porodními cestami, aniž by se zmáčkla. Po vytažení hlavičky se kleště sejmou a další část porodu již pokračuje zcela normálně.
  • Podle gynekologů jsou kleště užitečné a nejsou nebezpečné pro plod, ani pro matku. V České republice rodí pomocí porodnických kleští dvě až tři maminky ze sta.
  • Vakuumextrakce - jde o novější alternativu porodu kleštěmi. Místo kleští se umístí na hlavičku dítěte umělohmotný zvon – vakuumextraktor. Ten se k hlavičce přisaje vyvolaným podtlakem a tahem za zvon se hlavička porodí.

Docent Karel Šuk: Kleště jsou požehnáním!

„U každého porodu jsou rizika. Kleště v rukách zkušeného porodníka jsou však požehnáním, protože zachránily nepřeberně životů,“ říká uznávaný český gynekolog docent Karel Šuk s tím, že lékař chybovat nemusel.

K tzv. klešťovému porodu přistupují porodníci ve chvíli, kdy může být ohrožen život miminka nebo jeho maminky. „Jde o speciální záležitost a většinou nás k tomu nutí onemocnění matky, která má například nemocné srdce a nemůže tlačit. Nebo je ohroženo zdraví dítěte a je nutné, aby se urychleně dostalo z porodních cest,“ vysvětluje docent Šuk. Mezi nejčastější důvody např. patří nedostatečný přívod okysličené krve pupeční šňůrou.

Podle docenta Šuka kleště problém u porodu v brněnské nemocnici, kdy miminko zemřelo, způsobit nemusely. „Dokud není případ uzavřen, lze těžko říct, že to udělaly kleště. Mohlo jít např. o vývojovou vadu,“ tvrdí docent Šuk a dodává: „Žádnou porodnickou operaci nedělá porodník bezdůvodně.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.