Sbohem, pomazánkové máslo! Zatlačte slzu, poslední kelímek sjel z pásu…

Pomazánkové máslo, které se v Česku vyrábělo od roku 1977, v obchodech končí. Evropská unie zakázala jeho prodej pod tímto názvem. Zákazníci ale o oblíbenou pochoutku nepřijdou. Nahradí jej název Jihočeské tradiční pomazánkové.
Včera sjel z výrobního pásu firmy Madeta, která je největším výrobcem pomazánkového másla v Česku poslední kelímek s původním označením. Těžce to nesl generální ředitel Madety Milan Teplý. „Blbost zvítězila. Necháme si diktovat. Za chvíli budeme říkat místo marmelády ovocný rosol,“ řekl Teplý. Čeští úředníci před několika lety podcenili situaci.
Nepodařilo se jim v Bruselu získat výjimku pro užívání názvu pomazánkové máslo, přestože jiné státy s podobnými požadavky uspěly. „Naštěstí si už zákazníci dovedou kvalitní český výrobek najít. Vědí, že se díky přísným kontrolám u nás nemůže v potravině objevit posypová sůl nebo jed na krysy,“ dodal Teplý. Až se za pár týdnů doprodají v Česku všechny zásoby pomazánkového másla, bude se tato pochoutka na prodejních pultech objevovat už výhradně pod novým názvem.
Sebrali nám pomazánkové máslo: 3 výborné recepty! Natruc evropským úředníčkům!
Celý článekVíte, že…
* Pomazánkové máslo se vyrábí ze smetany, sušeného odstředěného mléka a sušeného podmáslí
* Lidé si ho mohou koupit i s příchutěmi: pažitka, křen, šunka, niva, česnek, jarní cibulka, vanilka, čokoláda
* Jen v loňském roce vyrobila Madeta téměř 7 miliónů kelímků s pomazánkovým máslem.
* Poprvé u nás vyrobili pomazánkové máslo v roce 1977 v liberecké mlékárně.
* Evropská unie zakázala výrobcům používat název Pomazánkové máslo s tím, že produkty s tímto názvem musí obsahovat minimálně 39 procent tuku.
* V květnu 2014 už se nesmí pomazánkové máslo v českých obchodech objevit.