Vasil Biľak alias Gyula: Zrádce nežil krátce… Boží mlýny melou pomalu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vasil Biľak alias Gyula: Zrádce nežil krátce… Boží mlýny melou pomalu...

Proletáři všech zemí, spojte se aneb komunistická elita pohromadě při 17. sjezdu KSČ v březnu 1986.
Proletáři všech zemí, spojte se aneb komunistická elita pohromadě při 17. sjezdu KSČ v březnu 1986. (Foto ČTK, Nový čas, koláž Ahaonline.cz )

Lidé, kterým neleží v žaludku příjezd vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, po včerejšku smutní. V noci na čtvrtek totiž zemřel někdejší vlivný funkcionář a poslední žijící autor »zvacího dopisu« Brežněvovi Vasil Biľak (†96). Skonal ve spánku ve své obří bratislavské vile.

„V poslední době byl připoután na lůžko, rodina o něj pečovala,“ uvedl šéf slovenských komunistů Jozef Hrdlička. Biľak, původním příjmením Gyula, se v poslední době vyhýbal veřejnosti, s médii oproti některým českým bývalým funkcionářům už prakticky nekomunikoval.

V roce 1968 se stal nejznámějším signatářem dopisu, který tragicky zasáhl do československých dějin. Po něm tanky ze SSSR, NDR, PLR, MLR a BLR potlačily demokratizační snahy Pražského jara. Za dopis byl tahán po soudech, odsouzen nakonec ale nebyl. Zatloukal a zatloukal a Rusové originál dopisu nevydali.

„K ničemu, co jsem neudělal, se nemůžu přiznat. Zvací dopis jsem Leonidu Brežněvovi nepředal. To mohu odpřisáhnout křesťansky, občansky i ledajak,“ prohlásil.


Na saká nepúšťať

Biľak, který byl rusínského původu, se narodil v srpnu 1917 v Krajné Bystré na východním Slovensku. Po základní škole se vyučil krejčím a tomu se věnoval až do roku 1949. Zřejmě v tom ale příliš neexceloval, na výučním listu měl totiž uvedeno „Na saká nepúšťať“. A tak se vrhl na politiku. I tady ho minulost nepustila. Lidé mu vystavili titul ing. – igly, nite, gombíky…

Celý život funkcionář

Do komunistické strany vstoupil po druhé světové válce, poté kariéra aktivního stalinisty s dělnickým původem jela jako po másle. Velice brzy působil ve vrcholných funkcích v KSS a KSČ. Naposledy byl tajemníkem ÚV KSČ pro otázky zahraniční politiky a ideologie. Po roce 1989 jej z KSČ vyloučili. Dožil v poklidu se svým zetěm Jozefem Ševcem, který byl jedním z porevolučních předsedů KSS.


Proč papaláši žijí tak dlouho?

Dělali, co je bavilo…

„Tito lidé měli ve své době nadstandardní život. Dostali se ke kvalitnějším potravinám a surovinám, měli možnost ze zahraničí získat kvalitní vitamíny. Samozřejmě se jim dostávalo lepší zdravotní péče. A hlavně dělali, co je bavilo. Posilovalo je uspokojení z toho, čeho dosáhli. To je také důležité,“ říká Monika Golková, lékařka z kliniky A2C.

Na další papaláše a jejich osudy se můžete podívat v galerii.



Přečtěte si
haha
10. 2. 2014 • 16:13

A že vás netankuje to,že mi nějaká baba přeje rakovinu

anka
8. 2. 2014 • 21:53

vas je nekdo nuti kupovat???

anka
8. 2. 2014 • 21:50

vzdycky s najdou lidi, kteri jsou ochotni prodat svoji svobodu za kus zvance...

anka
8. 2. 2014 • 21:48

bohuzel tvoje rodina nebyla jedina....takovych rodin byla spousta - ale o tom byvali komunisti dneska slyset nechteji.....

haha
8. 2. 2014 • 20:55

dofám že už se vaří

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.