Na místě tragického pádu lanovky ve Špindlu: Tímto telefonem si zavolali o smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na místě tragického pádu lanovky ve Špindlu: Tímto telefonem si zavolali o smrt!

Tímto telefonem se volalo obsluze, že může lanovku spustit.
Tímto telefonem se volalo obsluze, že může lanovku spustit. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Tragický pád nákladní lanovky ve Špindlerově Mlýně včera vyšetřovali drážní inspektoři. Na slovo byli skoupí. Lékaři naopak Aha! potvrdili, že čtyři zranění, mezi nimi i dvě děti (5 a 11), jsou stále v péči lékařů. Pád lanovky nepřežil muž (†38).

Děti vyvázly nejlépe. Jedno má zlomenou ruku, druhé nohu. Jejich matka a další příbuzná jsou stále ve velmi vážném stavu. „Žena už nabyla vědomí, je na podpůrném dýchání. Má poraněné oko a bérec. Její zdravotní stav je stabilizovaný,“ uvedl Zdeněk Tušl, náměstek ředitele hradecké nemocnice, kde jsou hospitalizovány i děti. Druhá žena leží v liberecké nemocnici s krvácením do mozku. Otec rodiny (†38) při neštěstí zahynul.

Netušili, co vezou
Je zřejmé, že ten, kdo lanovku označenou cedulí »nákladní přepraviště« uváděl do chodu, netušil, co veze. „Když turisté naložili zavazadla, telefonem zavolali nahoru. Obsluha ji pak spustila,“ přiblížil její fungování jeden z drážních inspektorů, kteří včera s policisty a hasiči místo neštěstí ohledávali. Chtěli vyslechnout i provozovatele chaty a lanovky. „Majitel je psychicky na dně, není zatím schopen vypovídat,“ uvedl inspektor.

Nevznikla na černo
Lanovka nevznikla na černo. Postavila ji Česká plavba labsko-oderská. „Stavební povolení bylo vydáno v roce 1979 a kolaudační rozhodnutí v roce 1980,“ řekl Aha! starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch. Podle něj sloužila k přepravě lehkého nákladu.



Autor:  vet,jad

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.