Teplý podzim navnadil pelikány k lásce: Teď ale udeří zima, bude až -10 °Celsia | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Teplý podzim navnadil pelikány k lásce: Teď ale udeří zima, bude až -10 °Celsia

Pelikánek krátce po vylíhnutí v plzeňské zoo.
Pelikánek krátce po vylíhnutí v plzeňské zoo. (Jaroslav Vogeltanz)

Kuriózní překvapení připravil teplý podzim chovatelům v plzeňské zoo. Párek afrických pelikánů rudohřbetých nečekaně zahnízdil a přivedl na svět potomka. Jenže teplo končí a přijde mráz.

„To, že pár v této roční době zahnízdil na stromě ve voliéře, je i v Evropě ojedinělý jev,“ říká mluvčí zoo Martin Vobruba. Jenže zima je tu, a tak rodiče museli do zimoviště a mládě se v úterý vylíhlo v inkubátoru. „Mělo 92 gramů, teď už váží 110 gramů,“ dodává mluvčí. V inkubátoru, v němž stráví asi dva měsíce, se zatím vyhřívá v 36 °C.elsia

Ošetřovatelé pelikánka krmí po třech hodinách malými natrávenými rybičkami nebo jejich kousky. Baští sám z misky. „Je to pro jeho dobro, aby zůstal pelikánem a nevštípil si, že patří k lidem,“ objasňuje Vobruba.

V neděli dorazí arktická zima!

Příjemnému počasí, které panovalo v listopadu, zatne tipec arktická zima. Do Česka dorazí v neděli. Dosavadní teploty okolo 10 °Celsia půjdou příští týden o 20 stupňů dolů! „V neděli a během pondělí nás čeká opravdový vpád zimy. To k nám pronikne velice studený vzduch z oblasti Arktidy,“ předpovídá meteorolog Martin Štros z Meteocentra. Kromě sněžení, které mrazivý vzduch zavane i do nižších poloh, se musíme připravit i na pořádnou kosu! „Čekáme už celodenní mrazy, noční teploty budou postupně klesat až k -10 °Celsia,“ upřesňuje meteorolog. Zataženou oblohu ale po neděli vystřídá i sluníčko!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.