Způsobil nehodu, nadýchal, ale přesto vyvázl! Nová výmluva: Mám v autě psy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Způsobil nehodu, nadýchal, ale přesto vyvázl! Nová výmluva: Mám v autě psy!

Pes v autě zachránil řidiče od pokuty.
Pes v autě zachránil řidiče od pokuty. (Profimedia.cz, ara)

Způsobil nehodu, nadýchal 0,5 promile alkoholu, ale asi vyvázne bez trestu! Řidič na Českokrumlovsku zvolil originální výmluvu – nemůže na odběr krve, protože má v autě psy. Nejvyšší soud mu včera dal za pravdu.

Řidič staré škodovky nedal v roce 2008 přednost a způsobil nehodu. Po příjezdu policie nadýchal 0,5 promile. Nejbližší poliklinika byla zavřená a muž odmítl jet až do nemocnice v Českém Krumlově s výmluvou, že v autě nechce nechat své dva psy. Nejvyšší soud včera tento důvod potvrdil jako oprávněný a zrušil rozsudek o řidičově vině a také nemusí zaplatit pojišťovně škodu 100 000 korun.

Muž podle soudu nevěděl, jak zabezpečit psy a neměl peníze na zpáteční cestu. Navíc odmítl podstoupit vyšetření až poté, co mu policisté řekli, že ho se psy domů neodvezou.
Nejvyšší soud připustil, že každý řidič musí počítat s rizikem nehody a s možností, že bude policií vyzván k vyšetření na alkohol.
„Jen stěží však mohl předpokládat při jízdě v obci, kde bydlel, že bude za účelem vyšetření odvezen do jiného města, odkud se bude muset dopravit vlastními silami,“ stojí v rozsudku.

Dalšímu to neprojde!

Podle právníků ale nehrozí, že by se řidiči teď začali na své psy hromadně vymlouvat. „Okolnosti případu jsou natolik ojedinělé, že se z rozsudku těžko může stát precedent, na který se budou řidiči vymlouvat,“ řekl Aha! právník Josef Biňovec.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.