Jablka už dozrávají: Jak správně na ně?
Právě teď začínají dozrávat jablka – nejoblíbenější ovoce v Česku. Ročně jich každý z nás spotřebuje kolem 23 kilogramů! Mezi nejpopulárnější odrůdy patří zelenožluté Golden Delicious a červené Galy.
Jak vybrat kvalitní jablka
Už podle dotyku poznáte, jestli je jablko čerstvé. Na pohmat by nemělo být »voskové«, takové je totiž staré. U tohoto ovoce platí přísloví, že není všechno zlato, co se třpytí. I strupaté jablko nehezkého vzhledu může být chuťově mnohem lepší než krásně nablýskané jablíčko. Jablko by také mělo příjemně vonět. „U těch balených sledujte data o původu zboží, šarži a informace o chemickém ošetření. Jablka volně prodejná mají tyto informace uvedené u tabulky s cenou,“ upozorňuje Richard Sobotka ze společnosti Tesco.
Na džemy a mošty
Ke zpracování moštů a džemů je ideální kombinace sladkých a kyselých jablek. „Můj osobní recept je 70 % Breaburn a 30 % Granny,“ doporučuje Sobotka.“
Skladování
Na uskladnění se nejlépe hodí odrůda Idared, Golden Delicious nebo Jonagold. Dobrým místem pro uložení je tradiční sklep, kde by měla být jablka chráněna proti promrznutí, ale zároveň mít dostatek vzduchu. Umístit se ale také dají do chladnější předsíně nebo do zatepleného boxu i na balkon. Ideální teplota pro skladování je 2 - 8°C. Jablka se vyplatí čas od času přerovnat a zkontrolovat, zda nehnijí nebo nejsou plesnivá. Pokud si koupíte jablka čerstvá, neskladujte je v igelitovém sáčku, protože potřebují dýchat.
Tip Aha!: Pokud máte nezralé avokádo nebo mango, přidejte je do papírového sáčku s jablky -rychleji vám dozrají.