Krok za krokem: Jak se suší křížaly? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Krok za krokem: Jak se suší křížaly?

Zdravé mlsání.
Zdravé mlsání. (scom)

Máte přebytek ovoce ze zahrady a nemáte prostory na jejich uskladnění? Udělejte si křížaly. Jsou nejen chutné, ale i zdravé.

Co můžeme sušit

Křížaly jsou sušené stroužky, plátky nebo půlky různých druhů ovoce. Neobsahují konzervační látky, dodají energii a mají málo kalorií. Nejznámější jsou jablečné, ale v chuti nezůstanou pozadu ani sušené hrušky, švestky, meruňky nebo hrozny. Správně usušené křížaly jsou pružné a nelámou se.

Jak na to

• Vždycky sušte jen zdravé, dozrálé plody bez poškození. Neměly by být povadlé, scvrklé nebo moučné. U švestek i u meruněk musí jít pecka dobře oddělit od dužiny.

• Jablka či hrušky krájejte na plátky. Čím tenčí, tím budou křížaly křupavější, silnější plátky zase budou šťavnaté. Švestky a meruňky rozpulte a vyjměte pecku.

• Pokud chcete, aby byly křížaly z jablek či hrušek pěkně bílé, namočte je na chvíli do roztoku z jednoho litru vody a dvou lžiček kyseliny citronové a nechte okapat.

• Sušte je buď na radiátoru, v teplé elektrické (ne plynové) troubě, na slunci nebo jen tak v suché místnosti (ideální jsou třeba vyhřáté podkrovní prostory. Křížaly rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a během sušení je několikrát otočte.

• V troubě s pootevřenými dvířky sušíme křížaly pozvolna, nejprve při 50 - 60 °C. Když se část vody odpaří a plátky či kousky ovoce zaschnou, zvýšíme teplotu na 70 °C, po otočení je dosušíme znovu při 50 °C. Křížaly budou hotové, až přestanou být pružné.

Pořiďte si sušičku

Ovoce správným způsobem usuší, ale nepřesuší a hlavně za nás hlídá i teplotu a čas. Sušit v ní můžeme prakticky cokoli. Cena se pohybuje od 700 do 4500 korun.

Doba sušení v sušičce:

Jablka cca 8 hodin

Hrušky cca14 hodin

Švestky cca 16 hodin

Skladování

Po usušení křížaly skladujte v uzavřených dózách na suchém, tmavém a chladném místě, v teplotě do 15 stupňů. Dodržíte-li tyto podmínky, měly by křížaly vydržet 1 až 2 roky. Pravidelně je však kontrolujte, zda nenavlhly a nevytvořila se tak na nich plíseň.

Kam s nimi

Křížaly můžete použít do štrúdlů či buchet, do kaší nebo müsli. Můžete si z nich připravit i lahodný čaj. Stačí je propláchnout, zalít vodou, vařit skoro do změknutí a pak přecedit. V období Vánoc zase lze z křížal také vytvořit nejrůznější dekorace.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.