Krok za krokem: Jak se suší křížaly?
Máte přebytek ovoce ze zahrady a nemáte prostory na jejich uskladnění? Udělejte si křížaly. Jsou nejen chutné, ale i zdravé.
Co můžeme sušit
Křížaly jsou sušené stroužky, plátky nebo půlky různých druhů ovoce. Neobsahují konzervační látky, dodají energii a mají málo kalorií. Nejznámější jsou jablečné, ale v chuti nezůstanou pozadu ani sušené hrušky, švestky, meruňky nebo hrozny. Správně usušené křížaly jsou pružné a nelámou se.
Jak na to
• Vždycky sušte jen zdravé, dozrálé plody bez poškození. Neměly by být povadlé, scvrklé nebo moučné. U švestek i u meruněk musí jít pecka dobře oddělit od dužiny.
• Jablka či hrušky krájejte na plátky. Čím tenčí, tím budou křížaly křupavější, silnější plátky zase budou šťavnaté. Švestky a meruňky rozpulte a vyjměte pecku.
• Pokud chcete, aby byly křížaly z jablek či hrušek pěkně bílé, namočte je na chvíli do roztoku z jednoho litru vody a dvou lžiček kyseliny citronové a nechte okapat.
• Sušte je buď na radiátoru, v teplé elektrické (ne plynové) troubě, na slunci nebo jen tak v suché místnosti (ideální jsou třeba vyhřáté podkrovní prostory. Křížaly rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a během sušení je několikrát otočte.
• V troubě s pootevřenými dvířky sušíme křížaly pozvolna, nejprve při 50 - 60 °C. Když se část vody odpaří a plátky či kousky ovoce zaschnou, zvýšíme teplotu na 70 °C, po otočení je dosušíme znovu při 50 °C. Křížaly budou hotové, až přestanou být pružné.
Pořiďte si sušičku
Ovoce správným způsobem usuší, ale nepřesuší a hlavně za nás hlídá i teplotu a čas. Sušit v ní můžeme prakticky cokoli. Cena se pohybuje od 700 do 4500 korun.
Doba sušení v sušičce:
Jablka cca 8 hodin
Hrušky cca14 hodin
Švestky cca 16 hodin
Skladování
Po usušení křížaly skladujte v uzavřených dózách na suchém, tmavém a chladném místě, v teplotě do 15 stupňů. Dodržíte-li tyto podmínky, měly by křížaly vydržet 1 až 2 roky. Pravidelně je však kontrolujte, zda nenavlhly a nevytvořila se tak na nich plíseň.
Kam s nimi
Křížaly můžete použít do štrúdlů či buchet, do kaší nebo müsli. Můžete si z nich připravit i lahodný čaj. Stačí je propláchnout, zalít vodou, vařit skoro do změknutí a pak přecedit. V období Vánoc zase lze z křížal také vytvořit nejrůznější dekorace.