Před rokem vypukla v Česku metanolová aféra: Tomáš málem oslepl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Před rokem vypukla v Česku metanolová aféra: Tomáš málem oslepl!

V těžkých chvílích u něj byla přítelkyně Lucie.
V těžkých chvílích u něj byla přítelkyně Lucie. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Mezi životem a smrtí se před rokem potácel v nemocnici Tomáš (35) z Budišova nad Budišovkou. Otravu metanolem sice přežil, ale oslepl. Zrak se mu naštěstí po čase vrátil. Hrůzný zážitek mu už ale nikdo z hlavy nevymaže.

Několik týdnů na nemocničním lůžku Tomáše změnilo. „Nerad na tu dobu vzpomínám. Všude byla tma. A do toho jsem občas zaslechl rozhovory lékařů, kteří sami nevěděli, zda se mi zrak vrátí. Naštěstí jsem začal postupně vidět,“ vzpomíná muž, který zprvu jen rozeznával světlo a tmu, poté obrysy postav. „Nakonec jsem viděl i tváře lidí, ale na skutečný pohled do očí jsem čekal dlouhé týdny. Zrak mám přesto zastřený a vidím jako přes sluneční brýle,“ řekl Aha! Tomáš.

LONI Tomáš ležel v opavské nemocnici a díval se do tmy.

Životní změny
Tomáš se po otravě metanolem začal na svět dívat úplně jinak. „Nerozčilují mě hlouposti. Mám radost z krásných, byť obyčejných věcí. Vychutnávám si západy slunce i každý úsměv ženy a dvou synů,“ pokračoval muž. Ten také změnil práci, byl šoférem. „Dělám ve skladu dřeva a třeba se jednou vrátím za volant velikého auta,“ konstatoval.

Trest pro viníky
Déle než rok si Tomáš přeje potrestání viníků metanolové kauzy. „Umřely desítky lidí, další přišli o zrak. Je to déle než rok a zatím nebyl nikdo odsouzen. Z toho jsem opravdu zklamaný,“ dodal muž.

Kauza metanol v číslech
PRAHA (int) – Otravu metanolem nepřežilo 47 lidí. Přes 80 lidí skončilo skončilo v nemocnicích. Mnozí lidé po vypití alkoholu trvale oslepli. Léčba otrávených stála desítky milionů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger vyhlásil několikatýdenní prohibici na tvrdý alkohol. Ten se několik měsíců nesměl vyvážet do většiny evropských zemí. Obchodníkům vznikly škody v řádech několika set milionů korun. Dosud policie obvinila přes 60 osob.

DNES Tomáš nyní pracuje ve skladu dřeva.

Autor:  kru

Přečtěte si
dfghjk
5. 9. 2013 • 14:20

Jak to, že to nezjistily naše slavné inspekce, potavinářská a obchodní? Dobře si pamatuju, jak se v době , kdy lidé umírali na metanol, chlubili v televizi, že našli v čínských hračkách jakousi sračku, po které by se dítě "mohlo osypat", nebo v benzinu jakýsi sračkol, po kterém by naši plechoví miláčci mohli kašlat. A nikdo jim nedokázal říct: S tím teDělají si ti darebáci jen co chtějí, nikdo jim nic nerozkáže a když se na ně občan obrátí o pomoc v konkrétní věci, tak se na něj vyserou. Zadarmo jsou drahý, okamžitě bych je zrušil, aby si konečně začli shánět poctivou práci.

prroud
5. 9. 2013 • 10:23

Jednomu osudnymu panaku rikas "chlastani"?Vazne uz pochybuju o tvym dusevnim zdravi kdyz narazim na tvy "radobyprispevky",moulo!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.