Testovali jsme marinované kuřecí maso: Výsledek je mizerný!
K létu neodmyslitelně patří grilování masa. Češi si ho v poslední době zvykli kupovat v supermarketech rovnou marinované. Jenže je to vůbec chutné, či zdravé? To otestoval deník Aha! s renomovaným českým šéfkuchařem Tomášem Stehlíkem a výživovou poradkyní Zuzanou Šafářovou.
Vítěz testu Aha: Kuřecí barbecue
Zakoupeno: Marks & Spencer
Podíl kuřecího masa: 80%
Výrobce: Marks & Spencer
Cena za 1kg: 199 Kč
Ztráta při teplené úpravě: 23,5%
Postřeh Tomáše: „Jediné, které by se dalo jíst. Už od pohledu i vůně vypadá mezi ostatními normálně. Za kvalitu si ale člověk připlatí.“
Postřeh Zuzany: „Zajímavé detailně popsané složení na obalu. Taková věc působí věrohodně.“
Kuřecí stehenní řízky green herbs bez E
Zakoupeno: Tesco
Podíl kuřecího masa: 85%
Výrobce: DZ Klatovy
Cena za 1kg: 99 Kč
Ztráta při teplené úpravě: 31,4%
Postřeh Tomáše: „Tohle není úplně mimo. Podle složení je tam málo špatných věcí. Dokonce to má i lepší aroma, než ostatní. Vypadá to celkem dobře.“
Postřehy Zuzany: „Je dobré, že neobsahuje lepek ani extrakty koření, které mohou lepek skrytě obsahovat. Je to plus.“
Kuřecí dělená stehna flamengo
Zakoupeno: Norma
Podíl kuřecího masa: 82%
Výrobce: Vodňanská drůbež
Cena za 1kg: 90 Kč
Ztráta při teplené úpravě: 10,3%
Postřeh Tomáše: „Tohle je dost na hraně, jestli to vůbec ochutnat. Navíc ani nechápu, proč se tam dává škrob.“
Postřeh Zuzany: „Obsahuje psyllium, které je zdraví prospěšné. Nicméně zadržuje vodu a maso je těžší a tím pádem dražší.“
Kuřecí marinovaný steak brusinky bez E
Zakoupeno: Penny market
Podíl kuřecího masa: 85%
Výrobce: DZ Klatovy
Cena za 1kg: 139 Kč
Ztráta při teplené úpravě: 29,6%
Postřeh Tomáše: „Čuchněte si k tomu. Já tam vůbec necítím maso. Navíc to vypadá odpudivě i vzhledem.“
Postřeh Zuzany: „Moc tučné, navíc přísady na zadržení vody. Zbytečně obsahuje bramborové a kukuřičné škroby.“
Kuřecí steak marinovaný pepř bez E
Zakoupeno: Ahold - Albert
Podíl kuřecího masa: 95%
Výrobce: DZ Klatovy
Cena za 1kg: 130 Kč
Ztráta při teplené úpravě: 27,5%
Postřeh Tomáše: „Už od pohledu šílený kousek. Nejspíš nekvalitní maso. Ani to nemá tvar. Tohle po rozbalení nemůže nikdo chtít.“
Postřeh Zuzany: „Obsahuje hodně ztužených tuků. Sama bych si nic takového kvůli tomu nekoupila.“
Kuřecí marinovaný čardáš bez E
Zakoupeno: Globus
Podíl kuřecího masa: 87%
Výrobce: DZ Klatovy
Cena za 1kg: 100 Kč
Ztráta při teplené úpravě: 18,7%
Postřeh Tomáše: „Při vybalení člověka praští do nosu nevábný zápach. Tohle vypadá nepoživatelně.“
Postřeh Zuzany: „Je tam mnoho koření a maltodextrin. A celkově řada zbytečných přísad, které překrývají skutečnou chuť.“
Propadák testu Aha!
Kuřecí DUO – Letní/Flamengo
Zakoupeno: Makro
Podíl kuřecího masa: 80%/94%*
Výrobce: Vodňanská drůbež
Cena za 1kg: 132 Kč
Ztráta při teplené úpravě: 12,8%/11,8%*
Postřeh Tomáše: „Nezlobte se, ale tohle bych se štítil dát do pusy. Smrdí to a vzhled fakt nic moc.“
Postřeh Zuzany: „Etiketa nám moc neprozradí. Každopádně je tam zase ztužený tuk, který významně poškozuje zdraví. Vede k depresím a třeba i infarktu.“
Pozn. Obsahuje dva druhy masa a marinády
TIP:
Berte maso od řezníka a nakládejte sami!
Ze vzorků, které se hodily na gril, snese přísné měřítko jen jeden. „Pokud si opravdu chcete pochutnat na mase, raději si ho kupte u svého řezníka a naložte sami,“ radí Stehlík, který vařil třeba pro Václava Havla či Bruce Willise. „U všech testovaných vzorků je vše založené na velkém množství koření a oleje. Přebíjí to skutečnou chuť i vůni masa,“ tvrdí výživová specialistka Zuzana Šafářová.