Hrůza! Extrémní sucho potrvá ještě celý týden! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hrůza! Extrémní sucho potrvá ještě celý týden!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nebe bez mráčku, žhnoucí koule na obloze, vysušená tráva a ani kapka deště. Česko zasáhla extrémní sucha, která trvají už druhý týden. Červenec se tak zařadí mezi jeden z nejsušších měsíců za posledních 60 let! Podobné sucho zasáhlo Česko před 10 lety, jen teď přišlo o něco dříve… Bránit se mu příliš nedá, nejdůležitější je pít, pít a pít... Tedy vodu, samozřejmě.

Před sebou máme tropické dny s teplotami okolo 30 °C a o víkendu dokonce až 36 °C! Ke konci týdne přijdou i tropické noci. Na srážky však bude počasí stále skoupé. Nejvíce oblačnosti a srážky očekávají meteorologové ve čtvrtek, kdy se místy mohou vyskytnout i bouřky.

Jaká sucha už Česko zažilo?

*Největší sucho zasáhlo naše území v roce 1953. „Trvalo od srpna 1953 do března 1954. Tehdy ale přišlo až po sklizení úrody, takže nemělo tak velké hospodářské dopady,“ uvádí meteorolog Martin Štros z Meteocentra.cz.

*Druhé místo si drží sucho z konce léta 1947. „Z hlediska závažnosti je však na prvním místě. Tehdy mělo vliv i na úrodu a říká se, že mimo jiné pomohlo nástupu komunismu ve střední Evropě. Rostly ceny potravin a komunistický systém nabízel řešení,“ vysvětluje meteorolog. Sucho začalo v půlce července a skončilo s příchodem listopadu.

*Velké sucho sužovalo naše území i v roce 1983. I když z hlediska průtoků řek tak významné nebylo, z meteorologického hlediska bylo jedním z největších. Začalo okolo 15. srpna a trvalo do 25. listopadu.

*Nejhorší sucho novodobé historie bylo v roce 2003. „Začalo během léta a vrcholilo v srpnu. Tehdy se, podobně jako nyní, vyskytly požáry a sucho provázely déletrvající vysoké teploty. Letos se to vyvíjí velmi podobně, jen to nastává dřív,“ dodává meteorolog.

Nezapomínejte pít!

*Člověk, který nemá velkou fyzickou námahu, by měl vypít okolo 2 litrů tekutin denně.

*Při práci v horkém prostředí nebo při značné fyzické námaze pijte 3 a více litrů.

*Střídejte čistou vodu s minerálními vodami, které organismu dodají látky ztracené pocením.

*Vhodnější jsou teplejší či vlažné nápoje. Studené nepijte celé na jednou, ale dopřejte si pro osvěžení jeden nebo dva loky.

*Na slazené nápoje zapomeňte. Nezahánějí žízeň a zatěžují metabolismus. Tělo musí zpracovat hodně energie, a tím vydává hodně tepla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.