Boj o alimenty? Je to pro mě druhá práce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Boj o alimenty? Je to pro mě druhá práce!

Běhání po soudech a na policii spolkne podle Kateřiny obrovské množství času, které by mohla věnovat rodině nebo využít pro sebe.  „Zákon je nesmyslný a zákonodárci by ho měli změnit,“ tvrdí žena, které bývalý muž dluží na alimentech 111 tisíc korun .
Běhání po soudech a na policii spolkne podle Kateřiny obrovské množství času, které by mohla věnovat rodině nebo využít pro sebe. „Zákon je nesmyslný a zákonodárci by ho měli změnit,“ tvrdí žena, které bývalý muž dluží na alimentech 111 tisíc korun . (Foto pro Aha! – Slávka Červená)

Kateřina Zapletalová (38) z Postoupek na Kroměřížsku již 14 let tvrdě bojuje o alimenty pro syna Michala (17). Exmanžel jí dluží 111 tisíc korun. Pokud se nebude soudit, neuvidí ani korunu. Bezúspěšní jsou i exekutoři, otec Michala oficiálně nic nemá...

Bývalý muž si syna první rok po rozvodu občas brával. Pak přestal a co se výživného týká, dělal mrtvého brouka. Nejtěžší období přežila Kateřina jen díky pomoci rodiny. Vždy se ale starala, aby měl syn do školy vše, co potřebuje. Nebývalo to vůbec jednoduché.
„Alimenty dostanu jen tehdy, když na exmanžela podám trestní oznámení, je nařízeno hlavní líčení u soudu a v usnesení je, že alimenty musí zaplatit. Celý proces ale trvá několik měsíců,“ vysvětlila Kateřina.


Jen letos byla u soudu sedmkrát!
Pořádně ji naštval exprezident Václav Klaus (72) se svou amnestií. Ta jejímu bývalému muži hříchy smazala, a ten navíc uplatňuje jednoduchou fintu. Podniká a žije v podnájmu s přítelkyní. Katka tak absolutně nic nevymůže exekucí, protože vše je údajně přítelkyně...


„Na čí straně je vůbec zákon? Do nebe volající je skutečnost, že když chci vědět, jak soud dopadl, nemám nárok! Poškozený je prý syn, což je pravda. Michal ale není plnoletý a výživné se platí k rukám matky,“ poukázala na nesmyslnost zákona. „Znechucuje mě to, ale člověk to nemůže vzdát. Stojí to velké úsilí. Všechno to běhání kolem sežere moc času. Je to pro mě jako druhá práce. Hodiny, které bych mohla prožít úplně jinak,“ poznamenala s tím, že v boji o synovy peníze nepoleví. Nyní Michal studuje a potřebuje každou korunu.

Úskalí podle paní Kateřiny

*Pokud soud nenařídí hlavní líčení a otec či matka dostane trestním příkazem podmíněný trest, kde soudce neuloží povinnost alimenty zaplatit, nevidí potomci takového rodiče ani korunu.

*Současný systém vymáhání alimentů zaměstnává zbytečně spoustu lidí – policisty, státní zástupce, soudce – a výsledek není prakticky žádný.

Autor: 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.