Ode dneška je Chorvatsko v EU: Cesta na Jadran se zjednoduší | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Ode dneška je Chorvatsko v EU: Cesta na Jadran se zjednoduší

Fotografie
Fotografie (internal)

K nejoblíbenějšímu moři dojedou Češi ode dneška bez celních kontrol. A kufry aut si mohou vystlat alkoholem a cigaretami. Chorvatsko je totiž novým členem EU.

Cestou na Jadran už nyní Čechy nečekají celní kontroly. Projít musí jen běžnými hraničními pohlídkami, protože Chorvatsko zatím není členem Schengenu. Hranice lze nyní překročit už zcela bez obav na občanský průkaz, a to i v případě leteckých cest. Děti do 15 let však musí mít svůj cestovní pas.

A k moři mohou Češi dorazit jako králové – zatímco dosud bylo možné převézt jen osm piv, nyní mohou dorazit s baterií 220 lahváčů! Cigaret pak mohou mít 40 krabiček místo deseti a rumu dokonce desetkrát víc než dosavadní litr.
Pokud přitom čeští turisté takový nápor nevydrží a budou muset vyhledat doktora, ošetří je bez problémů po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění, což je třeba běžná kartička VZP. Je třeba jen dát pozor, aby lékař či nemocnice byli smluvním zařízením.

Přečtěte si
nofar
1. 7. 2013 • 12:25

Mile Chorvatsko, uprimnou soustrast.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.