Genetické vyšetření : Odhalte včas rakovinu prsu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Genetické vyšetření : Odhalte včas rakovinu prsu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Které z žen nejčastěji postihne rakovina prsu? Ty, které mají zmutované geny BRCA. Rakovina prsu se netýkala jen známé hollywoodské hvězdy Angeliny Jolie, ale také mnoha jiných hvězd. Případy a osudy těchto celebrit strhly pozornost široké veřejnosti, a tím otevřely oči mnoha ženám, které by dříve o riziku tohoto onemocnění neměly ani ponětí.

Bojují i celebrity
Fakt, že jde o onemocnění, které není zcela výjimečné a útočí bez rozdílů sociálního či společenského postavení, by mohly vyprávět mnohé další hvězdy, například Naďa Urbánková, Lenka Termerová, Anna K., zpěvačka Anastacia a Olivia Newton-Johnová. Tento problém měla i známá hollywoodská herečka Angelina Jolie, která si ňadra nechala z preventivních důvodů odstranit.  

Prevence je důležitá
Tomuto onemocnění se lze včasnou prevencí účinně bránit  – ať již genetickými testy zjišťujícími dispozice pro toto onemocnění, pravidelným tzv. samovyšetřením či vyšetřením na mamografu. Ne vždy končí případy výše zmíněné odebráním prsu či jinými nezvratnými následky. Při včasném zachycení rizika, je možné uzdravení, proto je nejlepší cestou, jak onemocnění předcházet, prevence.


Vysoké riziko
„Přítomnost mutace BRCA genů neznamená, že nositel nádorem onemocní, ale že má k onemocnění mnohem větší předpoklady. Ženy s mutací BRCA genů mají riziko vzniku karcinomu prsu až 85 procent a vaječníků až 60 procent,“ vysvětlila Monika Koudová, primářka oddělení klinické genetiky GHC GENETICS Praha.

Jak probíhá vyšetření
„Genetické vyšetření začíná konzultací s genetikem. Zjišťuje se, jaká nádorová onemocnění se u pacienta či v jeho rodině vyskytla. Testování začíná u žijícího člena rodiny, který prodělal rakovinu. Pokud již nežije, testují se přímí příbuzní,“ vysvětlila Monika Koudová. Pokud indikuje genetik vyšetření, hradí ho pojišťovna. Některé kliniky nabízejí placené vyšetření, ceny se pohybují od 1000 Kč.


Verdikt: Pozitivní
Pokud se prokáže mutace BRCA genu, je ženě nabídnuta možnost preventivního odstranění prsní žlázy či vaječníků. Současně je žena pravidelně každého půl roku vyšetřována a sledována v onkologickém centru. Genetické vyšetření je nabídnuto také jejím pokrevním příbuzným.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.