Český rozhlas dnes slaví 90 let: Na tomhle jsme ho poslouchali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Český rozhlas dnes slaví 90 let: Na tomhle jsme ho poslouchali!

Komentátor Československého rozhlasu Josef Laufer v říjnu 1926 při zápase SK Slavia Praha jako první Evropan okomentoval sportovní událost v přímém přenosu.
Komentátor Československého rozhlasu Josef Laufer v říjnu 1926 při zápase SK Slavia Praha jako první Evropan okomentoval sportovní událost v přímém přenosu. (ara, ČTK)

»Haló, haló, zde stanice O.K.P. Kbely u Prahy, prozatímní vysílací stanice Radiojournalu.« Až dnes odbije 20.15, bude to přesně 90 let, co těmito slovy u nás poprvé promluvil rozhlas k posluchačům.

Začalo u nás pravidelné rozhlasové vysílání. Tehdy v provizorních podmínkách a s přijímači, které jsou dnes již historií. Právě ty přenášely hlasy i takových legend, jako byl v první polovině minulého století vůbec nejlepší sportovní rozhlasový novinář Josef Laufer.

Na radiopřijímače se podívejte v galerii. 

20. léta: Dvoulampovka

Sice se tenhle přístroj radiopřijímači moc nepodobá, ale právě na tohle chytali první posluchači rozhlas, který se vysílal z provizorního plátnového stanu ve Kbelích u Prahy. Důležité ale pro posluchače bylo mít sluchátka, reproduktor totiž u tohoto přístroje ještě nebyl.

30. léta: Milion posluchačů

Výroba radiopřijímačů se rozjela ve velkém. Všechny měly už většinou reproduktor a byly zasazené do dřevěné skříňky. Posluchačů přibývalo čím dál víc, počet koncesionářů v roce 1933 jich bylo přes půl milionu, o čtyři roky později dosáhl počet jednoho milionu. Rozhlasový poplatek za vlastnictví přijímače činil 10 korun.

40. léta: Nebezpečný poslech

S druhou světovou se do rozhlasu dostala cenzura. Příkazy redukovaly program českého hudebního života, zakazovaly například české skladatele jako Bohuslava Martinů či Jaroslava Ježka.

Britská BBC začíná s pravidelným vysíláním v češtině. Jenže poslech těchto relací byl velmi nebezpečný. Na každém přístroji visela cedulka s nápisem »Pamatuj, že poslouchání zahraničního rozhlasu je zakázáno a trestá se káznicí nebo i smrtí«.

50. léta: Pojízdné rádio

50. léta znamenala pro rozhlas další období cenzury. Ale i přes ní se do ČSR dostávaly necenzurované zprávy, a to díky Rádiu Svobodná Evropa. To začalo vysílat z malé krátkovlnné vysílačky umístěné na nákladním automobilu, který popojížděl podél československé západní hranice.

60. léta: Tranzistorák

Rozhlas se dočkal uvolnění a také počátku stereofonního vysílání. Začaly se také objevovat »tranzistoráky« na baterky, stačilo vzít do ruky jako kabelku a jít ven.

70.-80. léta: Normalizace

Tvrdá normalizační léta znamenala velké personální čistky, z rozhlasu muselo odejít 7000 lidí. Přes tvrdou cenzuru ale stále šlo stále chytat vysílání ze zahraničí.

90. léta: Hifi

Po sametové revoluci začaly do éteru vstupovat i soukromá rádia. Poslech si lidé užívali z hifi věží nebo přenosných kazeťáků.

Dnes

Když máte připojení k internetu, můžete poslouchat rádio prostřednictvím webových stránek nebo aplikace v mobilních telefonech.




Přečtěte si
majojo
18. 5. 2013 • 11:55

Jestlipak dnes neslaví 90.narozeniny Československý rozhlas ( dej mu pámbu věčné spočinutí)?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.