Poplach v Praze! Anonym chce vyhodit do povětří desítky škol! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poplach v Praze! Anonym chce vyhodit do povětří desítky škol!

Policisté se samopaly hlídali i Základní školu svaté Voršily v Ostrovní ulici.
Policisté se samopaly hlídali i Základní školu svaté Voršily v Ostrovní ulici. (: ČTK)

PRAHA - Ředitelé zhruba 40 pražských církevních škol zažili krušné chvíle. Anonym ve čtvrtek odpoledne písemně pohrozil, že všechny církevní školy vyhodí do vzduchu!

Od včerejší šesté hodiny ranní policisté prohledávali všechny ohrožené objekty. Nenalezli ale žádný podezřelý předmět. „Všichni ředitelé škol se mohli rozhodnout, zda děti nechají ve škole, nebo jim dají alternativní program, či je nechají doma,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek. Většina škol výuku zrušila. „V pondělí se už ale bude učit normálně,“ řekl nám školník Vyšší odborné školy publicistiky.

Zvýšený dohled policie bude trvat do začátku příštího týdne. Kvůli anonymní hrozbě jsou v pohotovosti stovky lidí – pořádkoví i dopravní policisté, pyrotechnici a kriminalisté včetně policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Na případu pracují i zpravodajské služby,“ sdělil mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Text anonymního pisatele byl podroben analýze. Podle policie se jedná o velmi promyšlený a formálně propracovaný text. „Už to samo je varováním, a proto nelze tuto hrozbu podcenit,“ uvedl pro deník Aha! Kubalák. Atentátníkovi v tuto chvíli hrozí trest odnětí svobody na pět až dvanáct let. „Je podezřelý z hrozby teroristickým útokem,“ vysvětlil Kubalák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.