Adélka (5) z Vlčnova potřebuje nová játra: Rve se o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Adélka (5) z Vlčnova potřebuje nová játra: Rve se o život!

Adélka s maminkou a tatínkem, kvůli nemoci je celá žlutá.
Adélka s maminkou a tatínkem, kvůli nemoci je celá žlutá. (Aha! - Karel Kopáč)

Adélka Zolmanová (5) z Vlčnova na Zlínsku se od narození pere o život. Nevyvinuly se jí žlučové cesty, nefungovala jí játra, místo růžové barvy pleti celá zčernala... Sdílí stejný osud jako její »sousedka« Nikolka Drgová (16) z 10 km vzdálených Šumic. Nad ní lékaři po narození dokonce vyřkli ortel smrti, dnes je ale zdravá a plná života.

Lékaři v pražském Motole Adélce provedli náročnou operaci, vytvořili umělé žlučové cesty, byla naděje. Letos v únoru se ale její zdravotní stav dramaticky zhoršil. „Jsme s manželkou u malé denně, teď byla 48 dnů na jednotce intenzivní péče, na prahu života a smrti, bylo to k uzoufání.

Přestala jí fungovat levá plíce i játra, situaci komplikují krevní sraženiny na krku. Prostě je toho opravdu moc, na ni, na manželku i na mne,“ popsal otec děvčátka David (32). S nadějí ale dodává: „Stav malé se nyní přece jen zlepšil, začíná cvičit, aby se postavila na nohy, lékaři jsou úžasní, malá je velká bojovnice.“ Teď dívenku čeká transplantace. „Je na prvním místě v pořadí,“ říká maminka Renata (30).

Malá pacientka může dostat jaterní štěp od dárce, jehož játra ponesou shodné znaky. „Já už jsem absolvoval náročné testy, ale zatím mi výsledky neumožňují podstoupit darování,“ říká otec, který s manželkou bydlí na ubytovně v areálu motolské nemocnice, aby mohli být dcerce stále nablízku.

Kromě zdraví dítěte řeší navíc i vážnou finanční situaci rodiny. Operace platí pojišťovna, ale náklady spojené například s dojížděním rychle rostou. Sestra maminky malé Adélky Lenka Bartošová (32) iniciovala před pár dny sbírku na pomoc zadlužené rodině. Zároveň nepopírá, že dluhy jsou už spíš než ve statisících v milionech. „Bydlí v pronájmu, přišli o vlastní dům, je to opravdu hodně složité,“ říká teta malé pacientky.

Pomozte rodině

Sbírku teď koordinuje obec. „Chceme pomoci. Číslo účtu je 3229609379/0800. Náklady budou určitě vysoké, třeba na léky, dojíždění na kontroly a tak dále,“ říká místostarostka slovácké obce Marta Moštková.

Nikolka (16) »Zubatou« přeprala

Nikolka Drgová (16) se narodila v roce 1997 se stejným zdravotním problémem jako Adélka. V Česku se v té době dělaly transplantace jen u dětí starších 9 let. Na její operaci v Německu se tehdy vybralo neuvěřitelných 10 milionů Kč. Zdravotní pojišťovna nakonec léčbu uhradila a za vybrané miliony bylo vybaveno Centrum dětských transplantací v Motole.



Přečtěte si
dune
11. 5. 2013 • 22:18

Luza ses ty ubozaku, tem lidem umira dcera, roky zijou v nejistote. Cesi sou takovej povl zavistivej, zlej, hnusnej. Tech lidi je mi lito, ze krome sveho nestesti musi jeste celit poznamkam a komentarum od takovyho povlu bez srdce a charakteru. At se Adelka drzi a bojuje. Mit takhle nemocne dite, nebo zazit smrt ditete, je to nejhorsi co se muze rodicum stat. Drzim moc palce.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.