Lidé na druhý pilíř kašlou: Není o něj zájem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Lidé na druhý pilíř kašlou: Není o něj zájem!

Jak si naspořit na důchod?
Jak si naspořit na důchod? (Profimedia.cz)

Podle získaných informací lidé o druhý pilíř penzijní reformy nemají zájem. Za necelé první tři měsíce se šesti penzijním společnostem nepodařilo přesvědčit ke vstupu ani 20 tisíc občanů. 

Lidé se v dané situaci i špatně orientují a mají nedostatečné informace.  A co je hlavním důvodem malého zájmu veřejnosti podle ekonomické analytičky Markéty Šichtářové?  „Druhý pilíř je enormně rizikový. Kombinuje nízké výnosy, velké politické riziko vybrakování fondů (jako v Maďarsku, Řecku, mluvilo se o tom i na Kypru) a nemožnost úniku ze druhého pilíře,“ prozrazuje uznávaná ekonomická analytička.

Pojišťovna Kooperativa připravila výzkum a výsledek ukázal, že naprostá většina respondentů spoléhá na stát, odkládá řešení důchodového zabezpečení na později a respondenti mají o penzijní reformě minimum znalostí.

Navíc výzkum ukazuje, co lidé vlastně od spoření na penzi chtějí. Nejdůležitějším aspektem je garance, že se lidem jejich vklady vrátí zhodnocené. „Garance zhodnocení a návratnost vkladů vyžaduje 85% respondentu, na druhém místě pak je u respondentů důležitá nezávislost na politické situaci a jejich náladě, a to v 78% procentech,“ dodává člen představenstva Jiří Klaban ze společnosti Kapitol, která se zabývá finančním poradenstvím.

„Z toho výzkumu jsme načerpali inspiraci a připravili alternativu pro druhý pilíř, na rozdíl od něj nebude závislá na náladě politiků, kteří ještě před tím, než se penzijní reforma rozeběhla, avizovali, že ji rozhodně v budoucnu změní, přičemž změny, které původně navrhli, už sami několikrát změnili," uvedl finanční expert.

Autor:  onl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.