Užívejte si sluníčka: Letošní zimu ho svítilo nejméně za 43 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Užívejte si sluníčka: Letošní zimu ho svítilo nejméně za 43 let!

Náš organismus sluníčko potřebuje.
Náš organismus sluníčko potřebuje. (Aha! – Petr Novotný, Karel Kopáč)

 Po dlouhých šedých týdnech na nás konečně včera pořádně vykouklo sluníčko! A hřát nás bude až do středy! Každý tuhle příjemnou změnu určitě vítá, protože letošní zima byla v Evropě nejchudší na sluneční svit za posledních 43 let.

Od prosince minulého roku do letošního února bylo v průměru 30 dní zataženo bez jakéhokoliv slunečního paprsku! „V Praze se počet zatažených dnů vyšplhal za letošní meteorologickou zimu na 34 dní, v Brně na 37,“ uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Začátek dnešního týdne ale svědčí o tom, že nás sluneční paprsky začnou lechtat už častěji, i když meteorologové upozorňují, že se zima své nadvlády jen tak nevzdá. „Oteplením se rozhodně nenechte ukolébat, bude pouze přechodné,“ dodává Honsová. Už ve čtvrtek k nám totiž zavane studený vzduch z Alp a přibude oblačnosti a srážek, na horách bude sněžit.

„A rozhodně nepodceňujte takzvanou pocitovou teplotu. Ode dneška začnou větrné dny,“ upozornila Honsová s tím, že vítr bude snižovat teplotu až o 2 °C. Pozor si dejte i na zrádná slunečná rána, teplota vzduchu totiž bude v první polovině týdne kledat až k –6 °C. Rtuť teploměru se dopoledne vyšplhá přes 10 °C. Sluníčko ale vychutnávejte plnými doušky. Náš organismus ho potřebuje!


Jak bude?
Dnes

Jasno nebo polojasno, po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. V noci –2 až –6 °C, přes den 6 až 10°C.

Středa

Polojasno až oblačno, po ránu místy zataženo nízkou oblačností a mlhy. V noci 2 až –2 °C, přes den 9 až 13 °C.


Čtvrtek

Zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky. V noci 5 až 1 °C, přes den 8 až 12 °C.

Jak pomáhá vitamin D proti nemocem?

Cukrovka typu 1
Snižuje riziko o 80 procent.

Rakovina vaječníků
Riziko nižší o 50 procent.

Rakovina prostaty
Snižuje riziko o 50 procent.

Lékaři zjišťovali rozdíly ve stavu pacientů trpících Alzheimerovou chorobou. Ti, co trávili čas od 9 do 18 hodin ve sluncem dobře prosvětlených místnostech, na tom byli mnohem lépe:

Testy odhalili lepší duševní schopnosti.
Méně jich trpělo depresemi.
Byli celkově mnohem aktivnější.

Jak pomáhá sluneční světlo

Klíč k pohodě
Sluneční paprsky nám dodají energii a zlepšují naši náladu. Tělo produkuje více endorfinů spolu s látkou serotonin, která navozuje v mozku pocit dobré nálady.

Přirozené léčivo
Slunce je skvělým zdrojem vitaminu D.  Ten je velmi důležitý pro naše kosti a svalstvo, navíc podporuje imunitní systém. Stačí přitom jen 5 minut denně na slunci!

Čistí tělo
Terapie světlem je často užívána při léčbě žloutenky. Přirozené spektrum světelných paprsků totiž posiluje činnost jater a odstraňuje z těla škodlivé látky.

Pomáhá vám hospodařit
Zní to divně, ale  jeden vědec odhalil, že lidé, kteří si pravidelně dopřávají rozumné dávky slunečních paprsků, lépe hospodaří s penězi, protože jsou víc v pohodě.

Pro klidný spánek
Světlo přes den posiluje hormon spánku melatonin, který vám zajistí klidný spánek, během něhož načerpáte novou energii.



Autor:  bk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.