Fotografie z domu hrůzy ve Frenštátě: Zasahujícím hasičům hrozila smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Fotografie z domu hrůzy ve Frenštátě: Zasahujícím hasičům hrozila smrt!

Trosky domu prohledávali hasiči a strážníci se psy.
Trosky domu prohledávali hasiči a strážníci se psy. (HZS MSK, Tomáš Lach, Martin Turke )

Ničivé plameny, křik těžce zraněných a trosky domu, které se mohly každým okamžikem zřítit. Tak vypadala situace v prvních chvílích po výbuchu ve Frenštátě pod Radhoštěm, když do něj poprvé vstoupili hasiči. Někteří z nich se při pohledu na oběti neubránili slzám...

Tragédie ve Frenštátu má své hrdiny! Jsou jimi hasiči, kteří pomáhali obětem výbuchu. Ve chvíli, kdy k domu přijeli, obvodové zdi ještě stály. Lidé křičeli na balkonech, ale dovnitř domu v té chvíli nebylo možné se dostat. Hasiči spolu s policisty pomáhali obyvatelům z ohnivého pekla uniknout. Současně se ze sklepa ozývaly výbuchy dalších plynových bomb, které tam šílený Antonín B. (†57) nastražil. Jeden z hasičů byl při záchraně lidí zraněn, když mu plameny vyšlehly do obličeje.


Polovina domu vzápětí spadla a hasiči museli vstoupit do trosek, ve kterých jim hrozilo smrtelné nebezpečí. „Konstukce budovy byla natolik narušena, že došlo k částečnému zřícení. To komplikovalo celý zásah, konstrukce domu bylo nejdříve nutné zajistit proti dalšímu zřícení,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Na místě byli i psovodi z řad hasičů a ostravských strážníků se psy speciálně vycvičenými na hledání zavalených lidí. „Posádky záchranné služby transportovaly celkem jedenáct zraněných osob. Kromě osmi dospělých šlo také o tři děti,“ uvedl tiskový mlučí záchranné služby Lukáš Humpl. Pět lidí včetně tří dětí výbuch nepřežilo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.