Vysokoškolský učitel Libor Michalák: Nemůže hýbat rukou, přesto vytvořil nejmenší knihu Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vysokoškolský učitel Libor Michalák: Nemůže hýbat rukou, přesto vytvořil nejmenší knihu Česka!

Libor se svými díly v pracovně.
Libor se svými díly v pracovně. (Alexandr Malachovský RINGIER AXEL SPRINGER / Aha)

V pětadvaceti letech Libor Michalák (67) přišel málem o život při dopravní nehodě. Z prvních čtrnácti dní v nemocnici si vůbec nic nepamatuje. Ochrnula mu ruka a pod tlakem okolností začal propadat beznaději. Vysokoškolský učitel však dokázal najít smysl života v pomoci druhým a v neobvyklém umění.

Hrál na kytaru, bendžo, založil rodinu, narodila se mu dcerka a chtěl si užívat života. Osud byl ale proti. Jednoho dne si společně s kolegou vyjeli na motorce Jawa 125. Při předjíždění se srazili s Pragou V3S. Kolegovi se nic nestalo, ale Libor zná havárii pouze z vyprávění. Do nemocnice ho v bezvědomí odvezla sanita. Když se probudil, dozvěděl se, že má z míchy vytržené tři z pěti míšních kořenů ovládající levou ruku. Byl zoufalý, začal se vzdávat koníčků...

Přátelé mu ale ukázali, jak vázat knihy. Od té doby svá díla vystavuje, dokonce i v Itálii. Jedna z největších rarit je kniha měřící 15 milimetrů na výšku a 10 milimetrů na šířku. Je tak menší, než Máchův Máj (30 x 25 mm) oficiálně zapsaný jako nejmenší kniha České republiky. „Kdyby se to nestalo, byl bych dnes jen velice podprůměrným bendžistou,“ říká s nadsázkou.

Následující rok po nehodě musel na šestiměsíční rehabilitaci do kladrubského ústavu, aby se mu do ruky vrátilo alespoň trochu citu. „Když jsem tam viděl osmnáctileté kluky, kteří odpovídali ano, ne jen pohybem očí, přišel jsem si tam jak s rýmou. Už tenkrát stála moje léčba statisíce a cítil jsem se být zavázaný,“ popisuje Libor, který se rozhodl dluh společnosti vrátit. Zorganizoval na ekonomické fakultě Západočeské univerzity v Chebu hromadný odběr krve. Od té doby se koná pravidelně dvakrát ročně pod názvem »Kýbl akademické krve«. Díky Liborovi se podařilo přivézt k darování životně důležité tekutiny kolem 1400 studentů!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.