Lidé v ostravském ghettu jsou bez tepla, elektrického proudu a vody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Lidé v ostravském ghettu jsou bez tepla, elektrického proudu a vody!

Romové vědí, že pobytem v okolních domech ohrožují své životy, někdy ale prý nemají na vybrání.
Romové vědí, že pobytem v okolních domech ohrožují své životy, někdy ale prý nemají na vybrání. (Ivana Žáková / Blesk)

Bez vody a elektřiny přežívají mrazy poslední obyvatelé ostravského ghetta na ulici Přednádraží. A protože jim úřad sebral i přídavky na bydlení, riskují životy. Ze zoufalství už topí i trámy z okolních domů, které rozebírají. Domy se tak na ně mohou zřítit.

Až na jeden jsou všechny domy v Přednádraží opuštěné a představují vážné nebezpečí. Posledních jedenáct rodin se uchýlilo do jediného, který společně opravují. Jsou ale tři týdny bez proudu. Při kontrolních prohlídkách přišli úředníci na to, že v domě není jediný elektroměr a elektřinu podle všeho odebírali na černo.

Nic nevzdávají
„Sehnali jsme peníze, udělala se nová střecha i elektrické rozvody. ČEZ přislíbil dát pro dům samostatný elektroměr a proud zapojit,“ řekl Aha Kumar Vishwanathan z organizace Vzájemné soužití. Protože místní zůstali v Přednádraží přes zákaz stavebního úřadu bydlet, sebrala jim sociálka 30 % z podpory. Pro jednu rodinu to znamená nižší příjem o přibližně tři tisíce korun. „Z posledního, co nám zbylo, jsme koupili levné dřevo. V mrazech brzy došlo. Abychom přežili, museli jsme zatápět trámy z okolních domů,“ přiznal jeden z obyvatel.

Kromě elektřiny a topení řeší obyvatelé i další vážný problém. V celém domě tekla voda z jediného kohoutku v přízemí v místnosti, kde se netopilo, a tak zamrzla. „Trpíme, ale nevzdáváme se. Pořád se máme lépe než na drahých ubytovnách, kde jsou dvě plotýnky pro sto lidí a řádí tam úplavice. Chceme byt, na který máme nárok, anebo tady zůstat,“ pověděl Aha! správce domu Jan Bandy.


Autor:  Ivana Žáková

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.