Prasečí chřipka je zpátky! Muž (39) a žena (38) na přístrojích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prasečí chřipka je zpátky! Muž (39) a žena (38) na přístrojích!

Virus prasečí chřipky má v letošní sezoně v Česku již jednu oběť. Ti, co se nechali očkovat, by měli být podle lékařů chráněni.
Virus prasečí chřipky má v letošní sezoně v Česku již jednu oběť. Ti, co se nechali očkovat, by měli být podle lékařů chráněni. (Profimedia.cz)

Chřipková epidemie zatím neudeřila, přesto už dva Češi bojují se smrtícími viry o život! Muž (39) a žena (38) s prasečí chřipkou leží napojeni na přístroje na oddělení ARO pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Přežijí? Lékaři netuší... Ví jen to, že nemocných bude přibývat. Prasečí chřipka se vrátila!

„Oba jsou v extrémně kritickém stavu, dostali léky, jsou na přístrojích a záleží na jejich organismu, jak se s tím vypořádá,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Pekařová. Situaci podle lékařů komplikuje to, že oba mají zápal plic. „Oba spadají do rizikové skupiny, muž je obézní kardiak, tedy oslabený, žena je rovněž obézní,“ dodala Pekařová.

Prasečí chřipka A(H1N1) vznikla v roce 2009 v Mexiku smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky. První Čech onemocněl už v květnu, do srpna 2010 u nás zabila 102 lidí. Od té doby se v ČR vyskytovala v menším počtu, kdy dominovala chřipka B, která nemá tak agresivní průběh. „I když více dominovala chřipka B a A(H3N2), byl tu i tento pandemický virus A(H1N1),“ uvedla docentka Vilma Marešová z infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce. V sezoně 2010/2011 vzala život dalších 26 Čechů.


Virus chřipky typu A

Způsobil dosud všechny známé pandemie, při nichž po celém světě onemocněly miliony lidí. „Tento typ se snadněji šíří a způsobuje vážnější onemocnění,“ upozorňuje prof. MUDr. Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové.

Virus chřipky typu B

Pokud chytíte tento typ chřipky, je velmi pravděpodobné, že příznaky nemoci nebudou tak výrazné jako u »áčka«. Oba typy jsou obsaženy v očkovací vakcíně na letošní sezonu.

Chřipek přibývá

Čeští hygienici odhadují, že chřipková sezona bude »drsnější« než ta loňská. Marodů zatím moc není, jejich počty však postupně každý týden přibývají. Nejvíc jich je v Plzeňském kraji. Testy častěji prokazují právě chřipku typu A. „U části izolátů typu A se velmi pravděpodobně bude podle předběžných zjištění jednat o subtyp H1N1,“ uvedli pracovníci Národní referenční laboratoře pro chřipku.


Bolí vás »jen« hlava? Může za to Měsíc!

Sportujete, jíte zdravě, v krku vás neškrábe, a přesto máte pocit, že vám praskne hlava? Na vině je včerejší úplněk. Kromě bolesti hlavy mohou být citliví lidé nervózní, rozmrzlí, špatně spí, zdají se jim ošklivé sny. Obtíže obvykle přetrvávají po tři následující dny. Jaká je pomoc? Odpočívat, fyzicky se nepřetěžovat, dostatečně pít, nejlépe bylinné čaje – meduňkový či směsi na uklidnění, a vyrazit na vzduch, pomalou procházku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.