Táborem se valila smradlavá černá břečka: Na »Jordánu« se protrhla hráz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Táborem se valila smradlavá černá břečka: Na »Jordánu« se protrhla hráz!

Zvědavce u protržené hráze zastavila policejní páska.
Zvědavce u protržené hráze zastavila policejní páska. (Alexandr Malachovský)

Hodiny děsu zažili včera obyvatelé jihočeského Tábora. Dostala se mezi ně informace, že praskla hráz Jordánské nádrže, která je největší uměle vytvořenou nádrží ve střední Evropě.

»Naštěstí« došlo jen k protržení dělící hráze, která zadržuje vodu v průběhu odbahnění Jordánu. „Voda neohrožovala ani neohrožuje žádné domy, ani obyvatele města. Vlastně z jedné poloviny nádrže natekla do druhé, z které se doluje bahno,“ řekl Aha! starosta Tábora Jiří Fišer s tím, že nebylo potřeba vyhlásit jakýkoliv povodňový stupeň.


Obyvatelé Tábora se i tak celý den hrnuli dívat, jak se Jordán opět plní vodou. Policisté nebezpečné místo u protržené hráze od rána hlídali. „Ráno jsme rozdali několik pokut, lidi jsou zvědaví a zbytečně riskují,“ uvedli na místě hlídkující policisté. Zvědavci totiž na nestabilním a kluzkém povrchu riskovali pád do několikametrové hloubky.


Propustí u hlavní hráze se do Tisměnického potoka valila od rána černo černá břečka, voda smíchaná s bahnem ze dna Jordánu. „Všechno to dvěstěleté smradlavé bahno teď voda stáhla do Lužnice,“ postěžoval si Aha! pan Josef (69), který bydlí přímo u soutoku Tismenice a Lužnice. „Proč dělící hráz praskla, není jasné. Důvodem může být jak změna počasí, tak i podloží u dělící hráze. Přesné příčiny se budou zjišťovat,“ uvedl starosta Fišer.

Jednou z vyšetřovacích verzí je i ta, že stavba dělící hráze byla ošizena, a proto nevydržela nápor vody, která přitekla i kvůli tajícímu sněhu v posledních dnech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.