Nejlevnější cestování: Díky internetovým kamerám z ulice obletíte zeměkouli za pár minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejlevnější cestování: Díky internetovým kamerám z ulice obletíte zeměkouli za pár minut!

Stačí kliknout myší a je z vás polárník.
Stačí kliknout myší a je z vás polárník. (Foto google)

Máte málo času? A málo peněz? Neradi létáte? Během několika málo minut můžete přejet z Evropy do Ameriky nebo do Asie. Nahlédnete do srubu prvních dobyvatelů Antarktidy, navštívíte památky staré mexické civilizace a můžete se potápět u pobřeží Austrálie. Tam všude vás vezme Street View firmy Google (pozn. - otevřete si mapy). Ale jaká jsou ta nejpodivnější místa, na které vás pozve? Prosím, cestovka po internetu právě otevírá... Stačí posouvat a klikat myší a prošmejdíte každičký kout země.

Polární chata Scottovy expedice

Mys Evans, Antarktida

Od roku 1912 se tady nic nezměnilo. Jako když odsud kapitán Robert Falcon Scott (†43) a jeho muži zrovna vyrazili dobýt Jižní pól. Nikdy se nevrátili, na pólu byl první Nor Roald Amundsen (†55) a Scottova pětičlenná expedice zahynula. Zůstaly bedny se zásobami, rozestlaná lůžka, nářadí, náhradní lyže. A skvělá šance nahlédnout dovnitř, která byla tak dlouho vyhrazena jen hrstce těch, kdo se dostali až do země věčného ledu a sněhu. No a teď to vidíte i vy. I z domova je to docela dobrodružství.

Potápění na webu

Ostrov Heron, Velký korálový útes, Austrálie

Potápění u břehů Austrálie je pro mnohé z nás stejně vzdáleným snem jako návštěva Antarktidy. Je to daleko a není to levné. Leč, díky internetu vklouznete do moře a zaplavete si mezi korály v azurově modré vodě. Potkáte želvu i rybky, pohoda.


Krása stará 2600 let

Monte Albán, Mexiko

Snad nejstarší město Ameriky je dnes vzácnou památkou a městem hrobek. Zapotékové ho vystavěli 2000 metrů nad mořem dávno před příchodem evropských dobyvatelů a žilo v něm prý až 50 000 lidí. Ale už někdy kolem roku 500 začalo město upadat a nakonec z něho zbyly jen dnešní trosky, které jsou vzpomínkovou na zašlou slávu indiánských kmenů.


Místo bez aut

Cambridge Bay, Nunavut, Kanada

Je praxí, že lidé od Googlu přijedou na místo a s kamerou na autě projedou ulice a pořídí záběry pro Street View. Vy si to pak můžete všechno na internetu prohlédnout. Kam se chystáte, jak to tam bude vypadat. Karin Tuxen-Bettmanové se to v Cambridge Bay nepodařilo. Eskymácká osada na dalekém severu Kanady totiž nemá ani silnice, ani auta. A tak musela vzít za vděk tříkolkou, se kterou pořídila alespoň pár záběrů.

Tady se rozhodla válka

Midway, Tichý oceán

V červnu 1942 americká flotila v bitvě u Midway potopila čtyři japonské letadlové lodě, což vedlo k obratu ve druhé světové válce v Tichomoří a konečné porážce Japonska. Když se dnes na ostrov vydáme s Googlem, připadá nám opuštěnější a ubožejší než ta nejchudší evropská vesnice. Kdysi zde žily dvě tisícovky lidí, ale dnes je ostrov opuštěný. Letos na něj zavítalo 332 turistů, ale příští rok budou návštěvy zrušeny, protože se tento druh turistiky nevyplácí. Do San Franciska je to přece jenom 4100 kilometrů! Místo toho je z Midwaye přírodní rezervace.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.