Příběh autisty Tomáška (9): Místo léků ho tiší pes! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Příběh autisty Tomáška (9): Místo léků ho tiší pes!

Mezi Tomášem a Rokym vzplála láska na první pohled.
Mezi Tomášem a Rokym vzplála láska na první pohled. (Česká pojišťovna)

Když Tomáše (9) z Karlových Varů popadne záchvat, křičí, hází věcmi a kope kolem sebe, brání se dotykům lidí a je těžké ho utišit. Není rozmazlený ani nevychovaný, trpí Aspergerovým syndromem – poruchou autistického spektra. Afekty u něj způsobí jakákoliv situace, které nerozumí a v níž se necítí dobře.

Maminka Romana (35) už si s ním prožila nejednu těžkou chvilku... „Když mi to Tomáš dovolí, vezmu ho na klín a ukonejším ho. Začne mi vískat vlasy. To ho uklidní. Cítím, jak mu svaly povolují. Pak je zase schopný svoje emoce ovládat,“ popisuje. Letos ale do chlapcova života vstoupil pro autisty speciálně vycvičený dvouletý zlatý retrívr Roky. Jeho výcvik stál 150 tisíc a celý jej zaplatila Česká pojišťovna. „Funguje jako léky, které Tomáš musel dříve brát. Jen bez vedlejších účinků,“ říká spokojená máma.

Tak Roky pomáhá

Když Tomáše přemůže afekt, Roky se k němu připlíží. Studeným čenichem mu přátelsky šťouchá do tváří. „Tomáš se začne smát. Lehne si k němu, hladí mu srst, noří mu do ní obličej, poslouchá tlukot jeho srdce, to mu dělá dobře, zklidní se a je schopný dokončit úkon, který ho vyvedl z míry,“ objasňuje máma Romana.


Bouřlivé seznámení

Hledání vhodného psa pro Tomáše trvalo dva roky. Psi před ním vždy utíkali, on se jich zase bál. Seznámení s Rokym, kterého vycvičili specialisté z Nadace Leontýnka, bylo bouřlivé. „Roky přiletěl jako zrzavá šipka a byla to láska na první pohled. Na Tomáše skočil, olíznul ho, a můj syn, který na sebe nenechá sáhnout, si k němu kleknul a objímal ho. Obrečela jsem to,“ vzpomíná spokojená máma.

Největší problém

Na Tomášovi není onemocnění na první pohled vidět, a tak si mnohdy lidé myslí, že asistenční pes je jen rozmar. „V jednom obchodním domě nás s ním ochranka nechtěla pustit dovnitř, i když měl Roky vestičku asistenčního psa a já průkazku. Ironicky mi řekli, že jestli nejsem slepá, ať prý okamžitě vypadnu. Jinak, že mi nechají zaplatit desinfekci celého obchodu!“ vzpomíná na zatím jediný nepříjemný okamžik Romana. Většinou si lidi Roky svou vlídností hned získá.

Autor:  vet

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.