HURIKÁN SANDY: Příběhy silnější než bouře samotná! Loď Bounty = jejich osud... Předek ji unesl, odvážná Američanka s ní šla ke dnu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

HURIKÁN SANDY: Příběhy silnější než bouře samotná! Loď Bounty = jejich osud... Předek ji unesl, odvážná Američanka s ní šla ke dnu!

Ve chvíli, kdy klesla ke dnu.
Ve chvíli, kdy klesla ke dnu. (EPA)

Zní to až neuvěřitelně! Námořník Christian Fletcher (1764 – 1793) vedl v roce 1789 vzpouru na lodi Bounty, která se stala legendou. Později zemřel rukou vrahů na tichomořském ostrově Pitcairn, kde našli vzbouřenci nový domov. Claudene Christianová (†42), která zahynula při potopení repliky Bounty u břehů Severní Karolíny byla jeho prapraprapravnučkou! Hurikán Sandy se stal vykonavatelem tajemného prokletí, které teď osud podle mnohých na námořnickou rodinu uvalil.

Dokonalá kopie Bounty byla postavena v roce 1962 pro film o vzpouře s Marlonem Brandem. Později se objevila i v jednom dílu Pirátů z Karibiku, jinak sloužila k výcviku námořníků. Jedním z nich byla kdysi i Claudene. „Patříme s Bounty k sobě, protože jsem Christianová,“ říkávala hrdě. Kapitánovi Bounty, který je mimochodem od pondělka pořád nezvěstný, to nevadilo. Jeden Fletcher sice vedl na Bounty kdysi vzpouru, ale Claudene na rebelku nevypadala, tak ji klidně pustil ke kormidlu.

V pondělí plula Bounty na Floridu a byla skoro 250 km od středu bouře, takže nikdo nepředpokládal problémy. Síla hurikánu je ale zaskočila a loď šla rychle ke dnu. Záchranná helikoptéra vytáhla z moře 13 živých členů posádky a tělo Claudene, která byla krátce nato prohlášena za mrtvou. Je ironií, že šlo o jednu z posledních plaveb pod současným majitelem, který nabídl Bounty k prodeji za cca 10 milionů korun.

Vzpoura na Bounty

Fletcher Christian se Bounty zmocnil v dubnu 1789, vysadil kapitána a část posádky a s 15 muži a 11 domorodými ženami nakonec přistáli na Pitcairnu, kde jejich potomci žijí dodnes. Bounty jeden z mužů spálil, ale loď ožila v románové podobě (1932) a především ve čtyřech filmech. V letech 1933 až 1984 si rebela Christiana postupně zahráli Errol Flynn, Clark Gable, Marlon Brando a Mel Gibson.

Smetena i s domem!

Dům rodiny Dreschovy na Staten Islandu smetla bouře do moře. Otec zmizel ve vlnách, matka leží v kritickém stavu v nemocnici. Jejich dcera Angela (†13) byla nalezena na pobřeží bez známek života. Dreschovi žili v pásmu nařízené evakuace, ale odmítli odejít. Když se loni na New York hnala bouře Irene, poslechli a po návratu našli dům vykradený. Proto zůstali. Bohužel je to stálo život.

Přežil jen pes!

Jessie StreichKestová (†24) a její přítel Jacob Vogelman (†23) šli po bouři venčit psa. Cestou na ně spadl vyvrácený strom. Čerstvá středoškolská učitelka a její nastávající byli na místě mrtví, přežil jen jejich pes, který s oběma zůstal, dokud ho policisté neodvezli. Dál se o něj prý postarají sousedi.

Spálená na uhel!

Vizážistka Lauren Abrahamová (†23), zvaná Lolo, udělala smrtelnou chybu, když šla v pondělí večer ven, aby si nafotila zkázu New Yorku. Na ulici ji zasáhl uvolněný drát vysokého napětí a uškvařil ji na uhel! Zděšení svědci vypověděli, že její tělo hořelo asi půl hodiny, dokud ho neuhasili hasiči. Jelikož byla pod proudem, neodvážili se ostatní Lauren pomoci.

Poslední akce!

Evakuace vlastní rodiny se stala poslední zásahovou akcí policisty Artura Kasprzaka (†28). Jakmile začala u jejich domu na Manhattanu stoupat voda, dostal všechny do bezpečí. Pak šel z neznámého důvodu zkontrolovat sklep a od té doby už jej nikdo nespatřil. Spadlé elektrické vedení v kontaktu s vodou zatím znemožňuje najít alespoň jeho tělo.

Škody rostou!

Hurikán Sandy zasáhl 17 amerických států a území v šířce 1600 kilometrů. A jak zatím narostly škody?

  • 51 počet dosud ohlášených obětí
  • 111 domů shořelo v newyorské čtvrti Queens
  • 18 000 zrušených letů
  • 8,5 milionu obyvatel bez dodávky elektřiny
  • 1 bilion (tj. 1000 miliard) korun je nejnovější odhad výše škod


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.