Začala škola a... Děti nosí domů vši! Vyhlaste jim válku! 5 rad jak na ně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Začala škola a... Děti nosí domů vši! Vyhlaste jim válku! 5 rad jak na ně!

Veš je opravdovým postrachem dětí a jejich rodičů.
Veš je opravdovým postrachem dětí a jejich rodičů. (Profimedia.cz)

Svědí ho hlava, drbe se až do krve? Pak počítejte s tím, že si vaše dítko ze školky či školy nejspíše přineslo nadílku vší! Krvežíznivý cizopasník totiž umí pořádně potrápit. Poradíme vám, jak se nepříjemného návštěvníka zbavit. Ale pozor! Je potřeba, aby se ke stejnému činu odhodlali i rodiče ostatních dětí! Jinak bude boj s veškami nekonečný...

1. Vyčešte hnidy

Vši a jejich vajíčka lze také vyčesat velmi hustým hřebenem, nazývaným »všiváček«. Vlasy je nutné pročesávat od kořínků, pramínek po pramínku. Hnidy jsou k vlasu pevně přichycené. Můžete je také odstranit ručně, což je nejspolehlivější způsob jejich likvidace. Kontrolujte každý den čistotu vlasů i hřebenu.

2. Pomohou šampony

Umyjte dítěti vlasy speciálním šamponem zakoupeným v lékárně. Důslednost je při odvšivování nutná. Návody většinou doporučují opakovat procedury po týdnu až 10 dnech.

3. Odvšivení je povinnost

Pokud rodiče dostanou informaci ze školy, že má dítě vši, mají ze zákona povinnost dítě odvšivit. V případě žáků, které rodiče posílají opakovaně do kolektivu neodvšivené, může škola informovat úředníky sociální péče.

4. Hřebeny se nepůjčují

Hlídejte čistotu čepic, šál a límců. Děti nesmí používat cizí pokrývku hlavy. I do budoucna se vám vyplatí, když děti naučíte, aby si nepůjčovaly čepice a hřebeny.

5. Breberky zmrazte

Každý den měňte ručníky a povlečení na polštáři. Perte na 90 stupňů. Má-li dítě pokoj, či dokonce postel plnou plyšáků, nezapomeňte je vyprat také. Věci, které se nedají vyprat, můžete zachránit tím, že je dáte minimálně na den do mrazáku.

Víte, že...

…vešky napadají nejčastěji děti ve věku 4 až 12 let?

…veš se dožívá až 8 týdnů a nejčastěji ji najdete v okolí uší, spánku a v zátylku?

…za den je dospělá veš schopna naklást asi 10 vajíček, jimž říkáme hnidy?

…vši mají 3 páry nohou se silnými drápy, jimiž se pevně přidržují vlasů a larvy i dospělé vši sají krev nejméně 3krát denně?

Přečtěte si
lenuliiinka
8. 10. 2014 • 10:28

No my jsme teď bohužel vyhlásili !! V lékárně jsme koupili naštěstí účinný přípravek, který nám hned zabral – Liquido Forte, takže jsme po pár použití vyčesali a už máme klid, ale ty starosti kolem toho, už nikdy vííc. Snad s tím dcera nepřijde znovu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.